Trbušnjaci od rakova.

Dobra večer! Pozdrav drage dame i gospodo! Petak! Glavni emisija "Polje čuda" emitirana je! I kao i obično, na pljesak publike, u studio pozivam tri igrača. A evo i zadatka za ovu turneju:

Pitanje: Trbušnjaci od rakova. (Riječ se sastoji od 5 slova)

Odgovor: vrat (5 slova)

Ako vam ovaj odgovor ne odgovara, koristite obrazac za pretraživanje.
Pokušat ćemo pronaći između 1 126 642 formulacija pomoću 141 989 riječi.

odgovore na križaljke i križaljke
odabir i pretraživanje riječi po maski

- Uzak dio proizvoda.

- Trbuh od rakova.

Gdje su dva otoka, čiji stanovnici mogu dva puta proslaviti Novu godinu?

Otoci Diomede nalaze se u Beringovom tjesnacu, na sredini između Chukotke i Aljaske. Veliki Diomede (ili otok Ratmanov) pripada Rusiji, a Mali Diomed (ili otok Krusenstern) pripada Sjedinjenim Državama. Između otoka prolazi ne samo državna granica, već i datumska crta. Dakle, vojnici ispostave na Velikom otoku mogu dočekati Novu godinu, zatim prošetati 4 km do Malog otoka i ponovno ga dočekati, posebno jer se to može učiniti bez ikakvih viza zahvaljujući posebnom sporazumu između zemalja.

Mladenci vode ljubav. Žena pita svog supruga:
-Dušo zašto imaš tako velike trepavice?
-Razumijete, to je vjerojatno zbog činjenice da sam kao dijete plakao vrlo često.
-Uh, bilo bi bolje kada biste išli češće piškiti kao dijete.

Imajte barem mali um, ali svoj vlastiti.

Ako primijetite pogrešku, javite nam je,
definitivno ćemo to popraviti i učiniti stranicu još zanimljivijom!

Trbuh u rakovima

Posljednje bukovo slovo "a"

Odgovor na pitanje "Rak trbuh", 5 slova:
vrat

Alternativna pitanja križaljke za riječ shake

Vrat maternice itd., Vidi vrat

Rep rakova, koji sadrži trbuh

Strukturni detalj mnogih gudačkih instrumenata

Najtanji dio između krune i pera na vrhu ubodne poluge

Uzak dio ramenog dijela za bolje prianjanje

Uzak dio predmeta

Definicija shakea u rječnicima

Objašnjeni rječnik ruskog jezika. D.N. Ushakov Definicija riječi u rječniku Objašnjevajući rječnik ruskog jezika. D.N. Ushakov
vrat, w. Smanjiti do vrata. Očivao sam taj vitki struk i vrat. Turgenjev. Uzak, profinjen dio nečega. (za razliku od zadebljanog dijela). Vrat zuba. Osovina vrata. Mreža. Vrat zalihe puške. Kod rakova - stražnji dio tijela, trbuh. Prosječno, vrlo.

Wikipedija Definicija riječi u rječniku Wikipedije
Sheika - toponim: Sheika - selo u Žirjatinskom okrugu Brjanske regije Sheika - selo u Vetkovskom okrugu Gomeljske regije Sheika - selo u krupskom okrugu Minska regija Sheika - selo u okrugu Trosnyansky, okrug Oryol, Sheika - rijeka u Rusiji.

Primjeri uporabe riječi potresati u književnosti.

Stres liječnika ili opstetričara uzrokuje stres kod pacijenta, a to zauzvrat uzrokuje stres vrat.

Otac i Evseich lovili su se na raku vrat u vrlo kratkom vremenu, ima puno vrlo velikih riba, osobito perje i malih jasena, koje su stalno odnijeli u duboku rupu ispod šume kamenica, u blizini gomila i kausa.

Jednom mi je ginekolog, asistent na klinici, donio gotove pripravke za biopsiju tumora na istraživanje vrat maternica proizvedena u drugoj bolnici.

Metoda koja omogućuje oružanom oku da vidi prirodu patoloških procesa vagine i dijela vagine vrat materica.

U 3. fazi porođaja, prije svega, potrebno je isključiti prekide vrat maternice i mekih tkiva porođajnog kanala, pregledavajući ih uz pomoć širokih vaginalnih ogledala.

Izvor: knjižnica Maxima Moshkova

Kako nastaje rak na trbuhu??

tvoj odgovor

rješenje problema

 • Sve kategorije
 • ekonomski 42.696
 • humanitarna 33.416
 • legalnih 17.860
 • odjeljak škole 592.639
 • razna 16.674

Popularno na web mjestu:

Kako brzo naučiti pjesmu napamet? Pamćenje stihova standardna je aktivnost u mnogim školama..

Kako naučite čitati dijagonalno? Brzina čitanja ovisi o brzini percepcije svake pojedine riječi u tekstu.

Kako brzo i učinkovito ispraviti rukopis? Ljudi često pretpostavljaju da su kaligrafija i rukopis sinonim, ali to nije slučaj..

Kako naučiti govoriti pravilno i pravilno? Komunikacija na dobrom, samouvjerenom i prirodnom ruskom jeziku dostižan je cilj.

Riječni rak

Rakovi su vrsta dekapodnih rakova s ​​podruja Astacidea.

Tijelo se sastoji od cefalotoraksa i ravnog, zglobnog trbuha. Cefalotoraks se sastoji od dva dijela: prednjeg (glava) i stražnjeg dijela (prsa), koji su izrasli zajedno. Ispred regije glave postoji oštra kralježnica. U udubljenjima na bočnim stranama trnja, ispružene oči sjede na pokretnim stablima, a dva para tankih antena pružaju se ispred: neke su kratke, druge su dugačke.

Pandže rakovi koriste za obranu i napad. Rak trbuha sastoji se od sedam segmenata, ima pet pari bifurkiranih udova, koji služe za plivanje. Šesti par trbušnih nogu zajedno sa sedmim trbušnim segmentom tvori kaudalnu peraju. Mužjaci su veći od ženki, imaju snažnije kandže, a kod ženki su trbušni segmenti primjetno širi od cefalotoraksa. S gubitkom udova, nakon rastapanja, raste novi. Boja se mijenja ovisno o svojstvima vode i staništa. Najčešće je boja zelenkasto smeđa, smeđe zelenkasta ili plavkasto smeđa.

Rasprostranjena u slatkovodnim tijelima širom Europe. Može se naći u svježoj čistoj vodi: rijekama, jezerima, ribnjacima, brzim ili tekućim potocima (3-5 m dubokim i s udubljenjima do 7-12 m). Rakove lovi noću. Danju se skriva u skloništima (pod kamenjem, korijenjem drveća, u rupama ili bilo kojim predmetima koji se nalaze na dnu) koje čuva od drugih rakova. Kopa rupe, čija duljina može doseći 35 cm. Ljeti živi u plitkoj vodi, zimi se kreće u dubinu gdje je tlo tvrdo, glinasto ili pješčano.

Od davnina su rakovi široko koristili za ljudsku hranu. Ostaci školjki rakova pronađeni su u takozvanim "kuhinjskim hrpama" neolitika. U osnovi rakovi se kuhaju kuhanjem u slanoj vodi, a nakon što su stekli osebujnu crvenu nijansu i ugodan miris, poslužuju se do stola začinjeni biljem (kopar, peršin, celer itd.). Kad se kuhaju rakovi (i rakovi općenito), oni postaju crveni. Promjena boje ljuske rakova objašnjava se činjenicom da sadrže vrlo veliku količinu karotenoida. Najčešći pigment koji se nalazi u integritetu rakova je astaksantin koji u svom čistom obliku ima bogatu svijetlo crvenu boju. Prije toplinske obrade, i kod živih rakova, karotenoidi se vežu na različite bjelančevine, a boja životinje obično je plavkasta, zelenkasta i smeđa. Kada se zagrijavaju, spojevi karotenoida i proteina lako se razgrađuju, a oslobođeni astaksantin daje tijelu životinje bogatu crvenu boju..

Prije rezanja rakove treba lagano prokuhati u kipućoj vodi, jer se meso ne odvaja dobro od školjke. U ovom slučaju meso će se zgušnjavati i lako će zaostajati za školjkom; osim toga može se koristiti jetra raka.

Korisna svojstva riječnih rakova

Glavni volumen hranjivog mesa rakova nalazi se u trbuhu, a nešto manja količina u kandžama.

Meso rakova je bijelo s rijetkim ružičastim žilama, hranjivo je i izvrsnog je okusa. U sastavu sadrži veliku količinu proteina i nizak sadržaj masti. Rakovi su visokokvalitetni dijetalni i ukusni proizvodi, lako probavljivi, sadrže veliku količinu proteina do 16%, kalcij, vitamine E i B12 i najmanje kalorija, masti i kolesterola.

Postotak volumena mesa rakova u usporedbi s drugim rakovima koje jedu ljudi, postaje očito da rakovi ne drže rekord, iako premašuju broj jestivih rakova. Drugim riječima, kod odraslih rakova ima malo mesa. Ako kilogram cjelovitih škampi sadrži oko 400 grama mesa, tada u kilogramu rakova ima jedva 100-150 grama (trbuh i kandže), dok su rakovi otprilike 3-4 puta skuplji. Vjerojatno se i sama konzumacija rakova temelji na prilično atraktivnom izgledu svih vrsta jela ukrašenih kuhanim rakovima, a dijelom i na starim tradicijama.

Meso protiv raka sadrži puno sumpora, pa ga ne treba čuvati u metalnoj posudi, jer postaje crno i propada od kontakta s njim. Potrebna je staklena posuda. Ako se koristi rastopljeni rak, oni se jednostavno dijele na dijelove i izravno spajaju na kuke. Rakovi čuvani na niskoj temperaturi i nisu imali vremena da izblijede oko otprilike jedan dan prebačeni su u toplu prostoriju i stavljeni u vodu kako bi imali vremena da izblijede.

Opasna svojstva riječnih rakova

Često kancerozno meso može izazvati alergije. To se objašnjava činjenicom da ima prilično jedinstven kemijski sastav..

Alergija se može razviti na bilo koji sastojak raka, a protein se smatra najčešćim. Može biti alergična na njega nakon jela rakove, ribe i plodove mora.

Nutricionisti često preporučuju onima koji imaju problema sa štitnjačom da se suzdrže od aktivnog jedenja mesa s rakom. Liječnici uvijek ističu ovu točku, jer ljudi, misleći da će velika količina joda pozitivno utjecati na bolest, često jedu previše.

Stoga liječnici podsjećaju da jod, koji se nalazi u mesu protiv raka, može samo pomoći kao način prevencije. Nije pogodno za liječenje problema..

Važna je i metoda pripreme rakova. Dakle, možete kuhati samo svježe rakove. Ako izostavite ovu točku, možete dobiti ozbiljne probleme sa gastrointestinalnim traktom..

Profesionalci ne preporučuju stavljanje kuhanih rakova u metalne posude. Objašnjenje je jednostavno - sadrže puno sumpora. Ovaj element "pomaže" proizvodu da brzo crni i propadne. Stoga je staklo najbolji materijal za dugotrajno i sigurno skladištenje rakova..

Znate li kako pravilno i ukusno kuhati rakove? Isprobajte recept iz ovog videa.

Trbuh raka 5 križnog znaka križanje

Vrat - trbuh rakova

Razmatranje po slovima:
 • Vrat - Riječ na Sh
 • 1. slovo Š
 • 2. slovo E
 • 3. slovo Y
 • 4. slovo K
 • 5. slovo A
Opcije pitanja:
translateSpanWord

Ukrštene riječi, križaljke pristupačan su i učinkovit način osposobljavanja inteligencije, povećanja prtljage znanja. Riješite riječi, dodajte zagonetke - razvijajte logično i maštovito razmišljanje, stimulirajte neuronsku aktivnost mozga i, konačno, slobodno vrijeme prođite sa zadovoljstvom.

Odgovori na križaljku dana iz „Odnoklassniki“ broj 20578

2057720579

 • Afganistanski peni -
 • Rimski brownie -
 • Kakav doktor posegne za uhom? -
 • "Plamen", "Mala sirena" (ime autora) -
 • Mowglijev puzajući prijatelj -
 • E = h * v (autor formule) -
 • Američki policajac -
 • Automatizacija -
 • Francuski dramatičar -
 • Skromno ime za seks -
 • Glavni pisač -
 • Francuski nogometaš -
 • naivčina -
 • Autobus dobro poznat Latvijcima -
 • Dio opreme za jahte -
 • "Mama spava, umorna" (stih) -
 • Grad Crooked. -
 • Šunka peče tijesto -
 • Daleka prošlost slova "K" -
 • Politički sustav -
 • na slici -
 • Sisal sirovine -
 • na slici -
 • na slici -
 • Tikvica s "valjanim vratom" -
 • Modni dizajner Raban -
 • Skoro supružnik -
 • na slici -
 • Sram -
 • Glas crkvenog oca -
 • Vrsta plastike -
 • "Zvižduk" kandžama -

komentari, pitanja i odgovori na današnju riječ:

PUL [1] m. 1. afganistanski pregovarački čip, jednak 1/100 Afganistanaca.

PUL [2] m. 1. Jedan od oblika monopola, posebna vrsta kartela, u kojem dobit svih sudionika ide u opći fond i zatim se raspodjeljuje među njima prema unaprijed određenom omjeru. 2. Svojevrsna suradnja poljoprivrednika u Kanadi, SAD-u i Australiji u prodaji poljoprivrednih proizvoda, posebno pšenice, čiji je stvarni vlasnik financijski kapital.

SITION Wed zastario. Spolni odnos, kopulacija.

LITOGRAF m. 1. Svatko tko se bavi litografijom. 2. Radnik litografske radnje.

MLIJEKO SUCKER m. 1. Netko mlađi u dobi od sugovornika. 2. prijenos. Mlada, neiskusna osoba koja ne poznaje život (obično s primjesom prezira).

GIK [1] m. Isto kao: booing.

GIK [2] m. Vodoravna greda, jedan kraj pomično povezan s donjim dijelom jarbola i služi za rastezanje donjeg ruba jedra.

SHE [1] kolokvijalan 1. Uptr. kad označava žensku osobu koja nije imenovana u govoru, a podrazumijeva govornik, predmet je njegovih razmišljanja. 2. Kontrola. u označavanju objekta smb. ljubav; dragi.

HORN m. 1. Čvrsti, sužavajući izrast na lubanji nekih sisavaca. // Posuda, spremnik izrađen iz takvog odrastanja. // Ono što oblikom ili funkcijom nalikuje koštanim izrastima na lubanji životinja. 2. Glazbeni ili signalni instrument u obliku savijene cijevi s ispucanim krajem, koji emitira zvuk samo jednog tona. // prijenos kolokvijalan Zvukovi takvih instrumenata. 3. prijenos. Oštar ispupčeni dio ili zakrivljeni kraj šljokice. // Oštar kraj polumjeseca; polumjesec. // prijenos kolokvijalan Tumor, kvržica. 4. Horny supstanca. 5. Kontrola. kao obračunska jedinica za stoku; jedna rogasta životinja.

KAKO Sre unsl. Naziv slova drevne slavenske ili stare ruske abecede.

PARLAMENTARIZAM m. Politički sustav u kojem parlament, prema ustavu, ima vodeću ulogu u sustavu državne vlasti.

AGAVA f. Višegodišnja tropska biljka s velikim, tvrdim i bodljikavim lišćem na rubovima, koja se koristi za proizvodnju vlakana.

RESPIRATOR m. Uređaj za osobnu zaštitu ljudskih dišnih organa od djelovanja prašine, otrovnih para, plinova itd..

RETORTA Posuda u obliku kruške s dugim, savijenim u bočnom vratu, koja se koristi u laboratorijima za zagrijavanje i destilaciju tvari.

MLADENKA 1. Djevojka ili žena koja se udaje. 2. prijenos. Djevojčica koja je navršila bračnu dob.

SHAME f. spuštena rampa Isto kao: sramota.

BASS [1] m. 1. najniži muški glas. // Pjevački glas ovog tembra. 2. Glazbeni instrument - gudački ili puhački - niski registar. // raspadati. Slab zvuk koji proizvodi smth. 3. vidi i bas.

BASS [2] m. 1. Pjevač s najnižim glasom.

LAVSAN m. 1. Poliesterska vlakna dobivena iz naftno rafiniranih proizvoda. 2. Tkanina izrađena od takvih vlakana ili s dodatkom takvih vlakana. 3.dep. Proizvodi iz takve tkanine.

RAK [1] m. 1. Slatkovodna beskralježnjaka vrste člankonožaca, prekrivena je školjkom i ima kliješta i trbuh sličan repu. 2. Takvu životinju jedu.

RAK [2] m. 1. Maligni tumor vanjskih ili unutarnjih organa ljudi i životinja. 2. Bolest biljaka, koja se očituje u stvaranju tumora, prolijevanja, teško zacjeljujućih rana itd. Na zahvaćenim područjima..

rak

VRAT
Kraljevstvoživotinje
Subkingdomvišestanični
Tipčlankonožaca
klasarakovi

opće karakteristike

Rakovi žive u raznim slatkovodnim tijelima s čistom vodom: riječnim potocima, jezerima, velikim ribnjacima. Tijekom dana, rakovi se skrivaju pod kamenjem, snagama, korijenjem obalnog drveća, u jarcima koje su sami iskopali na mekom dnu. U potrazi za hranom, svoja utočišta napuštaju uglavnom noću. Hrani se uglavnom biljnom hranom, kao i mrtvim i živim životinjama.

Vanjska struktura

Rakovi imaju zelenkasto-smeđu boju. Tijelo je sastavljeno od nejednakih segmenata. Zajedno tvore tri različita područja tijela: glavu, prsa i trbuh. U tom slučaju samo segmenti trbuha ostaju pokretno zglobni. Prva dva odjeljka prerasla su u jedan cefalotoraks. Podjela tijela na odjeljke nastala je u vezi s razdvajanjem funkcija udova. Kretanje udova omogućuju snažni prugasti mišići. Mišićna vlakna iste vrste nalaze se u kralježnjaka. Cefalothorax je pokriven odozgo čvrstim snažnim himitanskim štitom koji ispred ima oštru kralježnicu, sa njegovih strana u udubljenjima na pokretnim stabljikama su oči, par kratkih i par dugih tankih antena.

Sa strana i ispod usta rak je šest pari udova: gornje čeljusti, dva para donjih čeljusti i tri para nogu. Na cefalothoraxu se nalazi i pet parova hodalskih nogu, a na prednjim parovima tri šalice. Prvi par nogu koji hoda je najveći, s najrazvijenijim klinovima, koji su organi obrane i napada. Udovi, zajedno s kandžama, drže hranu, drobe je i šalju je u usta. Gornja čeljust je gusta, nazubljena, snažni mišići su joj pričvršćeni iznutra.

Trbuh se sastoji od šest segmenata. Udovi mužjaka prvog i drugog segmenta su muški modificirani (sudjeluju u kopulaciji), u ženskom su smanjeni. Na četiri segmenta nalaze se dvije razgranate, segmentirane noge; šesti par udova - širok, lamelarni, dio je kaudalne peraje (oni, zajedno s kaudalnom oštricom, igraju važnu ulogu prilikom plivanja unatrag).

Unutarnja struktura

Probavni sustav

Probavni sustav započinje otvaranjem usta, a zatim hrana ulazi u ždrijelo, kratak jednjak i želudac. Želudac je podijeljen u dva dijela - žvakanje i filtriranje. Na dorzalnom i bočnom zidu žvakaće sekcije nalaze se tri snažne hitove žvakaće ploče impregnirane vapnom s narezanim slobodnim rubovima. U dijelu za filtriranje dvije dlakave ploče djeluju poput filtera kroz koji prolazi samo vrlo zdrobljena hrana. Velike čestice hrane zadržavaju se i vraćaju u prvi odjeljak, dok male čestice ulaze u crijeva.

Nadalje, hrana ulazi u srednji dio crijeva, gdje se otvaraju kanali velike probavne žlijezde.

Pod djelovanjem izlučenih enzima, hrana se probavlja i apsorbira kroz stijenke srednje žlijezde i žlijezda (naziva se jetra, ali njezina tajna razgrađuje ne samo masti, već i bjelančevine i ugljikohidrate). Nerazrijeđeni ostaci ulaze u stražnji dio crijeva i izlučuju se kroz anus na kaudalnoj lopatici.

Krvožilni sustav

Kod karcinoma je tjelesna šupljina mješovita, ne cirkulira krv u žilama i međućelijskim šupljinama, već bezbojna ili zelenkasta tekućina - hemolimfa. Obavlja iste funkcije kao krv kod životinja sa zatvorenim krvožilnim sustavom..

Na dorzalnoj strani cefalotoraksa, ispod scutelluma, nalazi se peterokutno srce iz kojeg se šire krvne žile. Posude se otvaraju u tjelesnu šupljinu, krv daje kisik i hranjive tvari tamošnjim tkivima i organima, te odvodi otpadne proizvode i ugljični dioksid. Tada hemolimfa kroz žile ulazi u škrge, a odatle u srce.

Dišni sustav

Dišni organi kod raka su škrge. Sadrže krvne kapilare i izmjenu plinova. Škrge imaju izgled tankih pernatih izraslina i nalaze se na procesima nogu i hodnih nogu. U cefalotoraksu škrge leže u posebnoj šupljini.

Kretanje vode u ovoj šupljini vrši se zbog brzih oscilacija posebnih postupaka drugog para donjih čeljusti), a do 200 pokreta preklopa vrši se u 1 minuti.) Zamjena plina odvija se kroz tanku školjku škrge. Krv obogaćena kisikom usmjerava se kroz škrge-srčane ventile u perikardni kes, odakle kroz posebne rupe ulazi u srčanu šupljinu.

Živčani sustav

Živčani sustav sastoji se od uparenog epofaringealnog ganglija (mozga), subfaringealnog ganglija, trbušne živčane vrpce i živaca koji se protežu iz središnjeg živčanog sustava.

Iz mozga živci idu u antene i oči. Od prvog čvora trbušnog živčanog lanca (subofaringealni čvor), do oralnih organa, od sljedećih torakalnih i trbušnih čvorova lanca, do torakalnih i trbušnih udova, odnosno unutarnjih organa.

Organi osjetila

Na oba para antena postoje receptori: taktilni, kemijski osjećaj, ravnoteža. Svako oko sadrži više od 3000 ocellija ili faseta odvojenih jednih od drugih tankim slojevima pigmenta. Dio osjetljiv na svjetlost svakog aspekta opaža samo uski snop zraka okomito na njegovu površinu. Čitavu sliku čine mnoge male djelomične slike (poput mozaične slike u umjetnosti, pa kažu da artropodi imaju mozaični vid).

Organi ravnoteže su depresija u glavnom segmentu kratkih antena, gdje se nalazi zrno pijeska. Zrno pijeska pritiska sitno osjetljive dlačice koje ga okružuju, što pomaže karcinomu da procijeni položaj svog tijela u prostoru.

Izlučni sustav

Izlučujući organi predstavljeni su parom zelenih žlijezda smještenih u prednjem dijelu cefalotoraksa (u dnu dugih antena i otvaranja prema van). Svaka žlijezda sastoji se od dva dijela - same žlijezde i mjehura.

U mjehuru se nakupljaju štetni otpadni proizvodi nastali u procesu metabolizma i izlučuju se kroz izlučni kanal kroz ekskretorne pore. Izlučujuća žlijezda po svom podrijetlu nije ništa drugo do modificirani metanefridij. Započinje malom kolomskom vrećicom (općenito, štetni metabolički proizvodi dolaze iz svih organa tijela) iz koje se namotava cijev za namotavanje - žlijezdani kanal.

Reprodukcija. Razvoj

Kod rakova se razvija seksualni dimorfizam. Gnojidba je unutarnja. Kod mužjaka se prvi i drugi par trbušnih nogu modificiraju u kopulacijski organ. U ženki je prvi par trbušnih nogu rudimentaran, na ostala četiri para trbušnih nogu nosi jaja i mlade rakove.

Oplodna jajašca koje je položila ženka (60-200 jaja) pričvršćena su na njezine trbušne noge. Ovipozicija se javlja zimi, a mladi rakovi (slični odraslima) pojavljuju se u proljeće. Izvađena iz jaja, nastavljaju se držati na trbušnim nogama majke, a zatim je napuštaju i započinju samostalni život. Mladi rakovi jedu samo biljnu hranu..

Mitarenje

Odrasle rakove lijeva jednom godišnje. Bacivši stari pokrov, 8-12 dana ne napuštaju skloništa i čekaju da se novo stvrdne. Tijekom tog razdoblja tijelo životinje brzo raste..

rak

Riječni rakovi tipični su predstavnici viših rakova. Žive u čistim slatkovodnim tijelima, aktivni su noću, danju se skrivaju pod vodom u rupama, pod snagama itd. Većina njihove prehrane je biljna hrana, ali jedu i mekušce, crve, druge male životinje, kao i truplo od većih životinja. Dakle, rakovi su svejedni..

Duljina tijela može doseći 15-20 cm.

Tijelo rakova sastoji se od cefalotoraksa i trbuha. Glava i prsa su spojeni, s dorzalne strane vidljiv je karakteristični fuzijski šav.

Rakovi imaju pet para nogu koji hoda. Od toga se prvi par pretvara u klješta, pomoću kojih se životinja brani i napada, a ne sudjeluje u hodanju. S ostala četiri para rak hoda dnom. Međutim, osim udova za hodanje, postoje i drugi, pretvoreni u razne "uređaje" koji obavljaju različite funkcije. To su dva para antena (antene i antene), tri para čeljusti (jedna gornja i dvije donja), tri para nogu (hranjenje hranom do usta). Na segmentima trbuha nalaze se parovi malih bifurkiranih nogu. U ženki se na njima čuvaju jaja sa rakovima u razvoju. Na zadnjem segmentu trbuha, udovi su modificirani u kaudalnu peraju. Prestrašeni rakovi brzo otplivaju unatrag, oštrim pokretima zabijajući peraju pod sebe.

Tijelo rakova prekriveno je himinskom školjkom, impregniranom kalcijevim karbonatom za veću snagu. Obavlja funkcije kostura - štiti unutarnje organe, oslonac je i pričvrsno mjesto za prugaste mišiće.

Snažan himitni pokrov ometa rast, pa se životinja povremeno odlijeva (otprilike dva puta godišnje, mladi rakovi češće odlaze). U ovom se slučaju stara školjka ljušti s tijela i odbacuje, a nastala nova se očvrsne neko vrijeme. U tom razdoblju rakovi rastu.

Želudac rakova sastoji se od dva dijela. Prvo je žvakanje, gdje se hrana trlja chitinoznim zubima, drugo je odsječak za filtriranje, gdje se manje čestice hrane filtriraju u srednji dio crijeva, a velike se vraćaju na prvo mjesto. Prolazi jetre otvaraju se u srednjem crijevu, što izlučuje tajnu koja probavlja hranu. Rezultirajuće hranjive tvari apsorbiraju se iz crijeva i jetre. Nerazrijeđeni ostaci prelaze u stražnju crijevu i uklanjaju se kroz anus koji se nalazi na kraju trbuha.

Disanje se vrši pomoću škrge, koja su izrasli udovi i nalaze se na stranama ispod moćnog cefalotoraksa. Škrge imaju dobro razvijenu mrežu malih krvnih žila, što doprinosi učinkovitijoj razmjeni plina.

Krvožilni sustav rakova, kao i svi člankonožaci, otvoreni. Na dorzalnoj strani nalazi se sakralno srce, koje hemolimfu usisava iz tjelesnih šupljina i gura je u mnoštvo višesmjernih arterija, odakle se krv ponovno ulijeva u lakune (uske šupljine) tijela. Prolazeći kroz lakune, hemolimfa daje kisik i hranjive tvari stanicama tijela, nakon čega se sakuplja na trbušnoj strani, prolazi kroz škrge, gdje se ponovno zasićuje kisikom, a zatim ulazi u srce.

Izlučni sustav rakova predstavljen parom takozvanih zelenih žlijezda, čiji se kanali otvaraju u blizini baze dugih antena. Oni filtriraju proizvode propadanja iz krvi. Zelene žlijezde su modificirane metanefridije. Vrećica svake žlijezde je ostatak koheloma.

Živčani sustav raka uključuje supraofaringealni i subofaringealni ganglij, između kojih se formira periofaringealni prsten i lanac trbušnog živca, od čvorova kojih živci odlaze.

Organi osjetila predstavljen s parom očiju smještenih na pokretnim stablima, organima dodira i mirisa smještenim na antenama, organima ravnoteže smještenim u dnu antene.

Riječni rakovi su dvolične životinje. Prisutni je spolni dimorfizam, ženke se malo razlikuju od mužjaka, trbuh im je širi i 4, a ne 5 (kao kod mužjaka) smještenih parova bifurkiranih nogu. Gnojidba je unutarnja. Ženka rađa jaja (jaja) u jesen ili početkom zime. Ostaju vezane za njezine trbušne noge. Do ljeta se iz njih izlegu sitni rakovi, koji neko vrijeme ostanu ispod trbuha ženke. Dakle, razvoj u rakovima je izravan.

Kako je rak na trbuhu?

Odgovor

Slika: vanjska struktura rakova

Tijelo raka podijeljeno je u dva odjela: masivni cefalotoraks i ravniji, segmentirani trbuh.

Cefalotoraks se sastoji od dva dijela: prednjeg (glava) i stražnjeg dijela (prsa), nepomično spojenog zajedno. Na mjestima izraslina vidi se zakrivljeni utor - šav. Odjeljak glave ima oštru kralježnicu sprijeda. Sa strane trnja u udubljenjima oči sjede na pokretnim stablima, a ispred su dva para tankih i vrlo pokretnih antena: neke su kratke, druge su dugačke. To su organi dodira i mirisa. Na stranama usta su modificirani udovi - to su organi usta. Prednji par nazivamo gornjim čeljustima, drugi i treći se nazivaju donjim.

Prsa su formirana od 8 segmenata koji nose 8 pari torakalnih udova. Prva tri para od njih, nazvana čeljusti nogu, hvataju hranu i ubacuju je u usta. Nakon toga slijedi 5 para torakalnih jednorazgrađenih udova, od kojih je prvi par kandži, preostala 4 para su hodne noge. Škrob u rakovima nalazi se u cefalotoraksu u posebnim škržnim komorama, od vanjskog okruženja odijeljenim cefalotorakalnim štitom, a od unutarnjih organa integritetom tijela.

Trbuh, koji se sastoji od 7 segmenata, ima 5 pari malih bifurkiranih udova koji služe za plivanje. Šesti par trbušnih nogu zajedno sa sedmim trbušnim segmentom tvori kaudalnu peraju.

Kakva hrana sadrži vlakna

Koristi i štete brusnica, primjena