Ožegov objašnjeni rječnik

BAGULNIK, -a, m. 1. Zimzeleno močvara s opojnim mirisom grmlja ovoga. vrijesak. 2. Popularno ime biljke grmlja s nježnim lila-ružičastim cvjetovima - jedna od vrsta rododendrona. || adj. ružmarin, th, th.

Pogledajte značenje BAGULNIK-a u drugim rječnicima

Ledum M. - 1. zimzeleni grm iz porodice heather, s gipkim mirisom, raste u tresetnim močvarama. 2. Grm obitelji heather s ljubičasto-ružičastom i ljubičastom bojom.
Efremova objasnivački rječnik

Ledum - a; m.
1. Zimzeleni niski grm ovog. heather s opojnim mirisom, raste u tresetnim močvarama (koristi se u medicini kao ekspektorans).
2.
Objašnjeni rječnik Kuznetsov

Ledum - Činjenica da je grm nazvan ovom riječju otrovan svjedoči etimologija: ruska dijalektalna riječ Bagulit znači "otrovati", a u dijalektima postoji.
Krimov etimološki rječnik

Ledum je rod zimzelenih grmlja porodice Heather. U REDU. 10 vrsta u hladnim i umjerenim zonama sjeverne hemisfere. Infuzija močvarnog močvara - ekspektorans.
Veliki enciklopedijski rječnik

Ledum - (Ledum), rod biljaka iz porodice. vrijesak. Zimzelene grmlje su visoke. 60-100 cm. Cvjetovi su bijeli, sa štitnicima na krajevima grana. U REDU. 10 vrsta, u Arktiku., Subarktik. i umjereni pojasevi.
Biološki enciklopedijski rječnik

Podrijetlo riječi divlji ružmarin

Bagulnik. Činjenica da je grm nazvan ovom riječju otrovno svjedoči etimologija: ruska dijalektalna riječ Bagulit ima značenje „otrov“, a u narječjima postoji i imenica Ledum - „otrovna gljiva“.

divlji ružmarin

Slavenski - bag'no (tekuće blato, močvara, močvara).

Indoeuropski - bhagh (močvara, močvara).

Riječ "divlji ružmarin" prvi je put primijećena u 18. stoljeću. u obliku "bagunnika". U obliku "divljeg ružmarina" u rječnicima - od 1780. godine (Nordstat).

Stariji oblik "bagunnik" izvedenica je od "bagun", koja seže do uobičajene slavenske vreće (b) ne - "močvarno mjesto, duboko tekuće blato", a zatim na indoeuropsku osnovu bhagh- (blato, močvara itd.). Ledum je "rod zimzelenih grmlja koji uglavnom raste u močvarnim krajevima".

Stoga je riječ prisutna u mnogim slavenskim jezicima sa značenjem bliskim izvorniku.

Ukrajinski - bagno (divlji ružmarin, močvara, močvara).

Poljski - bagno (divlji ružmarin, močvara).

Bagulnik. Iskona. Suf. izvedeno od divlje ružmarina "divlji ružmarin", u dijalektima još uvijek poznatog, istog korijena kao i drugi ruski. bugno „močvara; divlji ružmarin ", N.-luzhitsk. bagi "močvare", njemački. Bach "potok" itd. Biljka je dobila ime po mjestu rasta.

Ledum (latinski Le'dum)

Latinsko ime ove biljke dolazi od grčke riječi za tamjan. U usporedbi s tamjanom, divlji ružmarin je svakako laskav, ali poput tamjana, divlji ružmarin ima izrazit smolni miris.

Sam naziv divlje ružmarina prevodi se s latinskog kao - močvara.

Visina leduma do 200 cm.

Grm je vrlo mirisan, ravan. Grane su pubescentne. Lagano razgranat korijen.

Listovi su sjajni, tamnozeleni, naizmjenični, s malim žlijezdama, kožasti, na kratkim reznicama, linearno-duguljasti, odozdo - vunasti, crvenkasti, do 35 mm dugi i gotovo 5 mm široki.

Cvjetovi su bijeli, pravilni, smješteni na dugim stabljikama, na vrhu stabljike skupljeni su u obliku višebojnih štitnika.

Voće je petocelična ovalna višestruka kapsula.

Ledum cvjeta od svibnja do kolovoza. Začinjenog, gorkog, ukusa poput kamfora.

Ledum preferira močvarne i močvarne šume. Raste u tresetnim i mahovinskim močvarama, kao i u vlažnim šumama u obliku gustih gustina.

Divlja ružmarin bere se od lipnja do rujna. Preporučuje se berba i sušenje divljeg ružmarina u lipnju. Vjeruje se da je upravo u to vrijeme posjedovao najmoćnija svojstva..

Ledum se suši na tavanima, grijanim prostorijama i u sušilicama, na 30 ° C. Provjerite suhoću biljke stisnuvši je u ruci - biljka bi se trebala lako raspasti. Ulje isparavaju iz biljke kada se osuše, što kada se pusti u pluća, može uzrokovati vrtoglavicu i glavobolju..

Miris lišća je snažan, ljepljiv, zbunjujući.

Preporučuje se sadnja divljeg ružmarina u proljeće. Može se saditi iz lonca u bilo koje godišnje doba. Ledum voli kisela tla, neke vrste divljeg ružmarina rastu na pješčanim tlima. Rupa bi trebala biti duboka 40 cm. Ako nekoliko grmova sjedi istovremeno, razmak između grmlja trebao bi biti najmanje 50 cm.

Postoji mnogo vrsta divljeg ružmarina, na primjer, ružmarin grenland ili divlji ružmarin s velikim lišćem, ali korisni su samo močvarni ružmarin.

Korisna svojstva divljeg ružmarina

Nakupljaju se mladi, bez lilenti, izdanci, njihova duljina ne smije biti veća od 10 cm. Obično se beru u vrijeme kada biljka cvjeta..

Aktivne tvari: palustrol, esencijalno ulje, tanini, ledol, flavonoidi geranil acetata, arbutin glikozid, cimen, kvercitrin, vitamini, organske kiseline, smolne tvari, fitoncidi.

U slučaju respiratornih bolesti koriste biljku ružmarina u obliku infuzija, a ujedno je i diuretik, dezinficijens i antiseptik.

Ružmarinovo ulje idealno je za rinitis.

Da biste ga pripremili potrebno vam je: 1 žlica male biljke (suhe) divljeg ružmarina, na 100 g suncokretovog ulja. Inzistirajte tri tjedna na suhom mjestu zaštićenom od sunca. Nakon što se infuzira, filtrira se. Ukapajte dvije do tri kapi u svaku nosnicu 4 puta dnevno. Kašalj iz nosa nestaje nakon dva do tri dana instilacije. Kontraindicirano je kapanje ulja duže od tjedan dana, jer može izazvati komplikacije.

10 g finih, suhih sirovina na 200 ml kipuće vode. Pokrijte poklopcem i nastavite pare u emajl posudi 15 minuta, a zatim ohladite na sobnu temperaturu, filtrirajte. Prokuhanoj vodi dodaje se rezultirajuća tekućina do oznake 200 ml. Infuzija se čuva ne više od dva dana.

Pijte četvrtinu šalice toplu tri puta dnevno nakon jela. Pomaže kod bronhitisa, kao ekspektorans, pomaže kod bilo koje druge bolesti pluća.

Koristi se kao antitusivno i ekspektorans, kod kroničnog i akutnog bronhitisa, laringitisa, traheitisa, grkljana kašlja, bronhijalne astme, bronhopneumonije, potiče stanjivanje mokraće i ubrzava iskašljavanje, omekšava kašalj, propisuje se kao antibakterijsko sredstvo.

Opasna svojstva divljeg ružmarina i kontraindikacije

Ako duže vrijeme ostanete na ružmarinu, može vam se javiti glavobolja ili vrtoglavica..

Ledum je otrovna biljka. Ranije je bilo slučajeva da su se ljudi otrovali medom divljeg ružmarina (med koji su uglavnom skupljale pčele od biljke ružmarina, od čega više od 30% ukupne mase meda).

Infuzije iz ove biljke ponekad izazivaju uznemirenost, povećanu pospanost, a u nekim teškim slučajevima i depresiju središnjeg živčanog sustava.

Ne uzimajte pripravke od divljeg ružmarina ljudima koji trebaju brzu reakciju i intenzivnu pažnju, vozače.

Pri prvoj manifestaciji čak i blagog oblika razdražljivosti, povećana ekscitabilnost, vrtoglavica, pripravci divljeg ružmarina trebaju se odmah otkazati.

Ledum: kada cvjeta, gdje raste, korisna svojstva i opis s fotografijom

Bilo bi lijepo započeti ovaj članak riječima pjesme:

Negdje na brdima cvjeta divlji ružmarin,

Cedrovi probijaju nebo...

Čini se kao da me dugo čeka

Zemlja u kojoj nikad nisam bio.

Ledum je prekrasan zimzeleni grm sa zaobljenom krošnjom i uskim tamnozelenim lišćem. Tijekom razdoblja kada divlji ružmarin cvjeta, od travnja do lipnja, opojna aromatična opojna aroma lebdi nad područjem na kojem raste. A za razliku od cvijeća, lišće i stabljika, naprotiv, imaju oštar miris zbog velike količine ulja. Nije uzalud da se u davna vremena gumica ružmarina koristila za tamjan. Pogledajmo pobliže ovu kontroverznu biljku..

Opis biljke

Ledum pripada obitelji heather, raste na Dalekom Istoku i u Sibiru.

Na različitim se lokalitetima različito zovu - ružmarin, buba, gushatnik - ali njegova suština se ne mijenja iz ovoga.

Grmlje dosežu jedan, rjeđe jedan i pol metara visine. U prirodi raste u cijelim plantažama. Zbog toga, kada cvjeta divlji ružmarin, cijeli je kvart pokopan u očaravajućim aromama. Cvjetovi su bijeli ili svijetlo ružičasti, ali koliko su lijepi, toliko su i opasni. Ledum u cvatu izuzetno je otrovan zbog kolosalnog sadržaja otrovnog esencijalnog ulja u peludi. Aroma mu je toliko jaka da ga je strogo zabranjeno unositi u sobu. Iz istog razloga, kada sadite divlji ružmarin na osobnim parcelama, on se mora saditi na udaljenosti od prozora dnevnih soba, tako da kad divlji ružmarin cvjeta, njegova aroma ne prodire u kuću..

Gdje raste

Najbolje mjesto za divlji ružmarin su močvarna tla, ali može rasti u gotovo svim uvjetima - brdima, tresetinama, šumama i tundri.

Osim Rusije, može se naći u Bjelorusiji, Grenlandu i Americi..

Berba cvijeća i izdanaka

Biljka se široko koristi u narodnoj medicini. U ove svrhe bere se divlji ružmarin, kada cvjeta - ne beru se samo sami cvjetovi, već i njegove grane. Budući da smo gore već pisali da su stabljike divljih ružmarina izrazito otrovne, moraju se rezati rukavicama posebnim škarama, noseći zavoj od gaze. Ubire se divlji ružmarin, čije vrijeme cvjetanja je od travnja do lipnja, obično u svibnju - u samoj sredini cvatnje, kada se u cvjetovima i stabljikama sakupila maksimalna količina esencijalnih ulja..

Divlji ružmarin suše dva tjedna, samo u nestambenim prostorima koji imaju dobru ventilaciju.

Divlje ružmarin pripremljen na ovaj način potrebno je čuvati u platnenim ili papirnatim vrećicama, odvojeno od proizvoda. Rok trajanja - ne više od tri godine.

Zašto je divlji ružmarin toliko koristan

Glavna vrijednost divljeg ružmarina leži upravo u esencijalnim uljima koja su toliko bogata njegovim zračnim dijelom. Kad divlji ružmarin cvjeta, ima najveći udio ulja. Zato je najbolje vrijeme berbe razdoblje cvatnje. Osim toga, količina ulja i njegova koncentracija ovise o rastućem području..

Ledeno ulje je otrovna tvar, bogata esencijalnim uljima ružmarina. Upravo ono daje esencijalnom ulju zelenkast ton, debljinu i gorući okus. No, uz to, ledolom ima antitusivna i zamagljujuća svojstva, stoga je u osnovi pogrešno govoriti samo o njegovoj beskorisnosti. Na njegovoj osnovi stvoreni su mnogi medicinski pripravci - baktericidni, sedativni, stabilizirajući visoki krvni tlak. Cvjetanje divljeg ružmarina također je skladište drugih korisnih vitamina i minerala, askorbinske kiseline, fitoncida i flavonoida..

ethnoscience

Ljekovita svojstva divlje ružmarina poznata su od davnina. U Rusiji se prvi spomen spominje u 17. stoljeću. Iscjelitelji čak imaju knjigu koju je napisao jedan od tradicionalnih iscjelitelja, a koja sadrži sve učinkovite i popularne recepte s divljom ružmarinom u to vrijeme. Zove se "Sve o blagodati smrdljivog Heather".

Trenutno zanimanje za ovaj grm ne blijedi. Koristi se ne samo u tradicionalnoj medicini, već i u službenoj farmakologiji. Znanstveno dokazano da ima baktericidna i protuupalna svojstva.

Dekocija divlje ružmarina ima svojstva ekspektoransa, stanjivanja i uklanjanja sluzi. Uzima se za tako ozbiljne bolesti kao što su tuberkuloza, grkljan kašalj, bronhitis i druge bronhopulmonalne bolesti, kao i patologije gihta i reumatoida..

Osim toga, tradicionalni iscjelitelji propisali su decokciju divljeg ružmarina kod zatajenja srca, bolesti unutarnjih organa (bubrega, jetre), hipertenzivne krize. Koristi se kao antihistaminik kod djece i odraslih.

Prizemni dio divlje ružmarina ima sedativna, hipnotička, dezinfekcijska i zacjeljujuća svojstva. Listovi se vare i nazalni sinusi se isperu s ovom juhom. Kompresiji se rade i s decokcijom za razne kožne lezije i dermatološke bolesti, kao i za mraz, edeme. Ako ga dodate kupkama ili napravite losione s ružmarinovom dekocijom, možete poboljšati protok krvi u udovima..

Ostale aplikacije

U veterinarskoj medicini bolesna goveda liječe se uz pomoć divljeg ružmarina za razne bolesti. Uz to, viseći grozdovi divljeg ružmarina uplaše muhe i druge insekte, a zalijevanje vrta infuzijom ruzmarina može riješiti mnoge štetočine.

Mljeveni dijelovi izdanaka mogu se zaštititi od moljaca, pa su vrećice s prahom položene u ormariće. Ledum se koristi u proizvodnji sapuna, parfumerija, impregniran je kožom, koristi se u proizvodnji tekstila.

Mjere predostrožnosti

Unatoč širokoj upotrebi, nikada ne treba zaboraviti koliko je otrovna i koliko opasna može biti. I točno kada ima najviše ljekovitih svojstava, s njim trebate postupati s krajnjim oprezom - tijekom razdoblja cvatnje.

Intenzivne arome mogu kod osobe izazvati mučninu, paralizu udova, jaku vrtoglavicu i povraćanje. Ako ne znate točno potrebne doze, nikada ne koristite ruzmarin kao dekocije i tinkture..

Predoziranje vam prijeti ne samo strašnom intoksikacijom tijela, već i paralizom dišnih i srčanih mišića.

Divlji ružmarin ni u kojem slučaju ne smije uzimati hipotenziju (nizak krvni tlak), vegetativne poremećaje, bubrežne bolesti i hepatitis.

Na mreži su fotografije trudnica na pozadini cvjetanja divljeg ružmarina. To je strogo zabranjeno - trudnice i dojeće žene ne bi se smjele ni približiti ovom grmu.!

Kao što vidite, postoji puno kontraindikacija i to nije cijeli popis. Stoga morate dobro razmisliti prije nego što se uključite u liječenje, a još više samo-lijek, uz pomoć ovog prekrasnog i opasnog grmlja. U ljekarni lako možete pronaći razne pripravke koji se rade na bazi divljeg ružmarina i tamo su već primijećene sve doze..

Recepti tradicionalne medicine

 1. Bronhopulmonalne bolesti. Prelijte kipućom vodom preko suhih izdanaka i lišća divljeg ružmarina prikupljenog u tekućoj godini (pola litre vode po 1 žlice. Žlica suhog ružmarina) i ostavite pod poklopcem 15 minuta. Uzimajte pola čaše infuzije jednom dnevno. Ima ekspektoransna svojstva, potiče ukapljivanje i izlučivanje ispljuvaka.
 2. Ishemija srca. Za jednu čašu kipuće vode uzmite šest grama suhog ružmarina. Stavite sve na vatru i pirjajte 15 minuta. Nakon toga, ohladite, procijedite i dovedite do izvornog volumena čistom vodom. Uzimajte 15 ml tri puta dnevno. Za laringitis koristite ovu dekociju, uzimajući je svaka 2 sata dok simptomi ne nestanu.
 3. Čišćenje bubrega. Ulijte jednu čajnu žličicu u čašu kipuće vode. suhi izdanci. Zatvorite poklopac i ostavite da kuha pola sata. Uzimajte 20 grama tri puta dnevno.
 4. Kapi s rinitisom. Ulijte 25 grama u litru vruće kuhane vode. suhe izdanke i ostavite da se kuha na toplom mjestu deset sati. Procijedite i ukapajte tri kapi u sinuse. Za liječenje gihta možete uzimati ovu infuziju od 125 ml pet puta dnevno..

Zaključak

Prije nego što se odlučite za tretman ružmarinom, pažljivo odmjerite prednosti i nedostatke. Vjerujte mi, nesmotreni postupci mogu učiniti mnogo više štete nego koristi. Osim toga, ako razmišljate o pripremi divljeg ružmarina, nikad to ne radite sami - zapamtite da čak i samo udisanje ovog opojnog mirisa može koštati previše. Najrazumnije bi bilo gledati kako ružmarin cvjeta s monitora - pružili smo vam fotografiju.

divlji ružmarin

Etimološki rječnik ruskog jezika. - SPb.: LLC "Victoria Plus". Krylov G.A. 2004.

Pogledajte što je "divlji ružmarin" u drugim rječnicima:

Ledum -? Ledum... Wikipedija

Ledum je močvarno cvjetao. BAGULNIK, rod zimzelenih grmlja (obitelj heather). Oko 10 vrsta u hladnim i umjerenim zonama sjeverne polutke. Marsh ružmarin je ljekovita biljka (ekspektorans). Ledum se također naziva...... Ilustrirani enciklopedijski rječnik

BAGULNIK - (Ledum), rod biljaka iz porodice. vrijesak. Zimzelene grmlje su visoke. 60 100 cm. Cvjetovi su bijeli, sa štitnicima na krajevima grana. U REDU. 10 vrsta, u Arktiku., Subarktik. i umjerene zone Sjever. polutke; u SSSR-u postoje 4 vrste. B. močvara (L. palustre) često...... Biološki enciklopedijski rječnik

BAGULNIK - Grm iz obitelji Heather. Rječnik stranih riječi uključenih u ruski jezik. Chudinov AN, 1910. BAGULNIK rukotvorina iz ovoga. vrijesak; zbunjujući miris lišća. Koriste je seljaci za štavljenje kože. Lišće...... Rječnik stranih riječi ruskog jezika

ružmarin - rododendron, rododendrin Rječnik ruskih sinonima. imenica wild rosemary, broj sinonima: 12 • bagno (2) • bagun... Rječnik sinonima

Ledum - ili Bagun (Ledum palustre L.) je grmljasti grm iz porodice heather, koji se obilno nalazi na vlažnim tresetnim tlima našeg sjevera; bijeli ili ružičasti cvjetovi pojavljuju se u srpnju i kolovozu, lišće je linearno, rubovi su savijeni, a dno...... Enciklopedija Brockhausa i Efrona

BAGULNIK je rod zimzelenih grmova porodice Heather. U REDU. 10 vrsta, u hladnim i umjerenim zonama sjeverne hemisfere. Infuzija močvarnog ružmarina je ekspektorans. Ledum se često naziva jednom od vrsta rododendrona... Veliki enciklopedijski rječnik

TRUNK - TRUCK, ah, muž. 1. zimzeleno močvarno grmlje opojnog mirisa. vrijesak. 2. Popularno ime biljke grmlja s nježnim lila ružičastim cvjetovima jedne od vrsta rododendrona. | adj. Ledum, oh, oh...... Ožegov eksplanatorni rječnik

BAGULNIK - BAGULNIK, Ledum palustre L., grm ovoga. heather (Ericaceae), raste na tresetnim tlima sjevera. Betty cvjetovi, ili ružičasti; lišće je linearno. Aktivna načela: esencijalno ulje (0,3 2%), tanini, arbutin, eri colin,...... Velika medicinska enciklopedija

Ledum - uobičajeni slavenski - bag'no (tekuće blato, močvara, močvara). Indoeuropski - bhagh (močvara, močvara). Riječ "divlji ružmarin" prvi je put primijećena u 18. stoljeću. u obliku "bagunnika". U obliku "divljeg ružmarina" u rječnicima - od 1780. godine (Nordstat). Stariji oblik "bagunnik" -...... Etimološki rječnik ruskog jezika Semenov

Ledum - (Ledum) rod zimzelenih nisko rastućih grmova porodice Heather. Oko 10 vrsta uobičajenih u hladnim i umjerenim zemljopisnim širinama sjeverne polutke, gdje rastu uglavnom u tresetnim močvarama, vlažnim šumama, tundri i... Velika sovjetska enciklopedija

Opijen divljim ružmarinom. Opis, korisna svojstva i fotografije biljke

Rusko ime "divlji ružmarin" znači opojan, otrovan, jak, što točno karakterizira ovaj grm s gušenjem. Stari Grci dobili su aromatičnu smolu od divljeg ružmarina - tamjan.

Ime

Ledum (Ledum) pripada obitelji Heather. Botaničari ga nazivaju rodom rododendrona (Rhododendron). U regijama sa hladnom i umjerenom klimom raste 6 vrsta divljeg ružmarina, a u Rusiji su registrirane 4 vrste..

Opis

Ledum je razgranat grm sa zimzelenim, kožnim lišćem. Izbojci tamno sive boje narastu do 80 cm. Cijeli, izduženi listovi imaju uvijen rub i pravilan raspored.

Značajka grmlja je snažna, opojna aroma koju ispuštaju grane i lišće, koji sadrže visoku koncentraciju esencijalnog ulja. Ulje ima toksičan učinak na ljudsko tijelo, utječući na živčani sustav. Dovodi do vrtoglavice, glavobolje, mučnine i povraćanja, u nekim slučajevima - do gubitka svijesti.

Tijekom razdoblja cvatnje, na rubovima prošlogodišnjih grana pojavljuju se kišobrani cvasti na dugim stabljikama, formirani od petodimenzionalnih cvjetova bijele ili bjelkasto žute boje..

Nakon oprašivanja biseksualnih cvjetova. počinje se oblikovati plod koji nakon zrenja nalikuje kutiji s pet gnijezda. Plod se odvaja u podnožju i pojavljuju se sitna krilasta sjemena.

Uobičajene vrste divljeg ružmarina

 1. Marsh ružmarin (Ledum palustre ili Rhododendron tomentosum) najčešća je vrsta koja se nalazi u divljini i u kulturi. Ima nekoliko popularnih imena: kum, bugun, močvarni klinac, oleranus, močvarna kanabra, močvarni stupor i šumski ružmarin. U prirodi ova vrsta divljih ružmarina raste u šumsko-tundračkim regijama Sibira, europskog kontinenta, u sjeveroistočnim provincijama Kine, Mongolije, Koreje i Sjeverne Amerike. Optimalni uvjeti su tresetne močvare, močvare, vlažni podrast i crnogorične šume, obale potoka i vodna tijela. Grmovi rastu u skupinama, tvoreći male gustine. Ova zimzelena biljka doseže 0,5-1,2 m visine i oko 1 m u promjeru krošnje. Granasta kruna ima grane s gustim, gustim booji od hrđa. Lancolatni, kožni tamnozeleni listovi s sjajnom površinom i oštrim mirisom. U svibnju do lipnja pojavljuju se bijeli ili blago ružičasti cvjetovi veličine 1,5 cm, koji tvore kišobrane. U cvatovima se širi snažna aroma. Sjemenke se nalaze u kapsuli i sazrijevaju u drugoj polovici kolovoza.

Močvarski zelandski ledum (Ledum groenLANDum), prikazan na fotografiji biljke, bira mjesta na tresetinama u sjevernim i zapadnim predjelima Sjeverne Amerike. U kulturi se malo razvodi. Predstavljen je u velikim kolekcijama botaničkih vrtova na Baltiku, u Rusiji, SAD-u, Njemačkoj i Kanadi. U taksonomiji bilježi se kao zelandski rododendron. Grm visok oko 1 m, prekriven duguljastim lišćem dužine 2,5 cm. Cvatnja se javlja sredinom lipnja i traje gotovo do kraja srpnja. U tom se razdoblju pojavljuju kišobrani-cvatovi bijelog cvijeća. Nakon cvatnje i prije prvog mraza, primjećuje se sekundarni rast mladih izdanaka..

Greenland Ledum puzeći ili prostrani Ledum (Ledum decumbens) preferira pješčana brda, jastoge, grmlje turnde, sphang močvare, stjenovita područja i patuljasti cedar, smješten na Chukotki i Kamčatki, Sahalinu, Dalekom istoku, Sjevernoj Americi i Grenlandu. Zimzeleni grm s visinom od samo 20-30 cm raste prilično sporo, rastući za 1 cm godišnje. Loše cvjetanje javlja se krajem svibnja i početkom lipnja. Sjemenke sazrijevaju bliže jeseni.

Ledum krupnih listova (Ledum macrophyllum) ili Tolmačev Rhododendron nalazimo u Sibiru, Dalekom istoku, Primorju, Japanu i Koreji. Preferira sphagnum močvare, podrast crnogoričnih šuma i stjenovita područja gdje tvore gustine. Visina zimzelenog grma je oko 1,3 m. Divlji ružmarin s velikim lišćem daje prosječni godišnji rast od 4-5 cm. Sredinom svibnja ili početkom lipnja započinje obilno cvjetanje..

Kako sletjeti

Ledum je otporan na hladovinu, nepretenciozan je u njezi i voli vlažna područja. Sadnja ružmarina provodi se u proljeće. Kako bi odmah dobili atraktivan, svijetli grm i ne čekali da jedna biljka naraste, čine grupnu sadnju nekoliko primjeraka, smještajući ih na razmak 50-70 cm.

Za trajnice se pripremaju čvrste jame, iskopane do dubine od 30-40 cm. Dno pripremljene jame ispunjeno je drenažom iz mješavine riječnih šljunka s pijeskom debljine 5-7 cm. Tlo za puni razvoj divljih ružmarina treba biti kiselo. Jama je napunjena sastavom od 3 mjere treseta, 2 mjere crnogoričnog tla i 1 mjerom pijeska. Korijenski sustav ružmarina prilikom sadnje nalazi se u rupi na dubini od 20-25 cm. Nove biljke muljaju.

Neke vrste divljeg ružmarina manje su zahtjevne u sastavu tla i dobro rastu na rijetkim pješčenjacima. U njih se ubrajaju ružmarin zelenila i ružmarin s velikim lišćem. Prilikom pripreme mješavina tla za njih dodaje se više pijeska.

Njega ružmarina

Ledum reagira pozitivno na zamrzavanje, ali ne podnosi presušenje i zbijanje tla.

U vrućim ljetnim mjesecima divlji ružmarin zalijeva se najmanje 1-2 puta tjedno brzinom 5-8 litara vode ispod 1 grma. Preporučuje se povremeno provoditi lagano labavljenje, djelujući pažljivo kako ne bi oštetili površne korijene grma. Vlažno, rastresito tlo prekrijte tresetom ili mulčenjem da zadrži vlagu.

Zbog svog odbojnog, oštrog mirisa, grm je otporan na bolesti i štetočine insekata.

Potrebna razina kiselosti u tlu održava se navodnjavanjem dva puta mjesečno zakiseljenom vodom. Hranjenje korijena složenim mineralnim gnojivom provodi se u proljeće. Gornji preljev raspoređen je oko grma u travnju-svibnju. Možete posipati tankim slojem zemlje ili kopati. Za 1 odrasli grm dovoljno je 50-70 g / m2, za mlade zasade - 30-40 g / m2.

Širenje divljeg ružmarina

U prirodnim se uvjetima divlji ružmarin razmnožava sjemenom. U kultiviranim vrstama provode se reznice, ukorjenjivanje slojevima, dijeljenje grma i sadnja novih, korijenskih procesa.

Za učinkovito ukorjenjivanje, reznice se ostave jedan dan u 0,01% otopini heteroauksina. Zatim se isperu i stave u spremnik s hranjivim supstratom. S proljetnim reznicama korijenski sustav će narasti tek slijedeće godine.

Ledum u vrtu

Ledum je obdaren milošću i dekorativnom privlačnošću, a u svakom slučaju postat će ukras vrta. Grm se uspješno koristi za formiranje grupnih zasada, kao živica i u primjercima sastava.

Miris lišća uništava bakterije i otjera insekte koji isisavaju krv.

Ne zaboravite da divlji ružmarin emitira otrovne tvari koje uzrokuju glavobolju, pa se ne preporučuje saditi ga u blizini stambenih zgrada i pored pčelinjaka. Med iz njegovih cvjetova naziva se „pijan“, a može se jesti tek nakon obaveznog kuhanja.

Ledum u vrtu

Ljekovita svojstva

Divlja ružmarin sadrži bogat set hranjivih sastojaka koji se aktivno koriste u tradicionalnoj medicini. Ledol i palustrol, cineol uključeni su u esencijalno ulje ružmarina. Zemaljski dio biljke sadrži tanine, kumarine i smole, flavonoide.

Biljka ima sljedeće učinke:

 • antispasmodic
 • diaphoretic
 • ekspektorans
 • Diuretik
 • Zarastanje rana
 • umirujući
 • Antiseptik i sredstvo protiv bolova

Ledum pomaže kod svih vrsta respiratornih bolesti, uključujući upalu pluća i bronhijalnu astmu. Propisan je za bolesti želuca i jetre, za dizenteriju, cistitis i uretritis, dijabetes i onkološke bolesti..

Kupke i losioni učinkoviti su kod groznica, promrzlina, reume, gihta, artritisa, modrica i očnih bolesti. Kompresije se primjenjuju na rane za zacjeljivanje. Infuzija klica divljeg ružmarina pomaže u širenju krvnih žila i normalizaciji protoka krvi. Ledum se koristi kod nesanice i hipertenzije.

Na osnovi divljeg ružmarina uspostavljena je proizvodnja lijekova u obliku tableta, infuzija, biljnih pripravaka, esencijalnih ulja, masti i kapi.

Ne preporučuje se pravljenje dekocija divljeg ružmarina, jer je glavna ljekovita komponenta esencijalno ulje, pri zagrijavanju isparava i ljekovita vrijednost se gubi.

Marsh Ledum: ljekovita i otrovna svojstva

Ovaj zimzeleni grm, nazvan divlji ružmarin, visok je od 50 do 125 cm, njegov miris je vrlo jak, opojan toliko da izaziva glavobolju. Iz toga se divlja ružmarin popularno naziva kim, iako to nije dovoljno s pjegastim ježom, koji povezuje.

Iz ležećih, ukorijenjenih stabljika izdižu se mnoge grane močvarnog ružmarina, tvoreći mladice. Mladi izbojci ukrašeni su gustim crvenkasto-smeđim dolje. Na starim grančicama divljeg ružmarina, kora kora je potpuno gola, sivo-plava.

Uski listovi vrlo su specifični - mali su (7-50 mm), naizmjenični, na kratkim peteljkama. Listovi su na vrhu sjajni, vrlo gusti i kožni, a njihovi se rubovi savijaju. Ako pogledate list močvarnog ruzmarina odozdo, možete vidjeti zahrđale pubertetske, prilično guste i male žućkaste žlijezde.
Dugi i tanki stabljike upotpunjeni su bijelim cvjetovima ružmarina, skupljenim u kišobrane četkice od 16-25 (promjer jednog cvijeta je oko 10 mm). Mnoge bajke o ispunjenju dobrih želja povezane su s cvjetanjem divljih ružmarina.

Boja ledene boje može se primijetiti u svibnju do lipnja u sfagnumovim močvarama, tresetnim močvarama i močvarnim crnogoričnim šumama. Pored borovnice (gonobel). Sjeme matičnjaka leduma dozrijeva do srpnja-kolovoza.

Vjerojatno, trebate odmah napisati o otrovnim svojstvima ove biljke. Ledumova eterična ulja mogu otrovati berač iz susjednih bobica ako se dugo udišu, uzrokujući glavobolju, povraćanje i čak halucinacije.
Listovi i mladi izdanci ružmarina tekuće godine koriste se u znanstvenoj medicini.

Svi dijelovi ove biljke, osim korijena, sadrže esencijalno ulje koje daje karakterističan miris. Listovi sadrže glikozid arbutin (ericolin), tanine, vitamin C, flavone.
Marsh divlji ružmarin se ubire, podvrgavajući svim mjerama opreza, kada sjeme sazrijeva (srpanj-kolovoz), rastrgavši ​​listove vrhova hrđavo-pubescentnih izdanaka tekuće godine. Zanimljivo je da stari izdanci sadrže 6 puta manje esencijalnog ulja.
Sušenje također zahtijeva pažljiv pristup zbog toksičnosti divljeg ružmarina: u hladu pod nadstrešnicom, daleko od ljudi, a posebno djece.

Budući da je sirovina divljeg ružmarina snažna, tada za vrijeme skladištenja ne osiguravaju samo suhu i hladnu prostoriju - ona se čuva u zatvorenom ormariću s ključem i poštuju se sva pravila za skladištenje otrovnih tvari.

Primjena divljeg ružmarina u medicini

Kemikalije izolirane iz divljeg ružmarina imaju ekspektorans i antitusivno djelovanje, dilate bronhije. Također divlji ružmarin ima antiseptičke, sedativne i diuretičke učinke. Smanjuje pritisak.

Mladi izbojci, lišće, stabljika koriste se za artritis, bronhijalnu astmu, bronhitis, spastični kašalj, grkljan kašalj, plućnu tuberkulozu.
U narodnoj medicini izbojci divlje ružmarina koriste se kod scrofula, gihta, hepatitisa, reumatizma, artritisa, plačljivih ekcema, a također kao proljev i anestetik izvana u obliku masti na masti.
U 70-ima godina dvadesetog stoljeća ekstrakti divljeg ružmarina testirani su na Arkhangelskom medicinskom institutu.
U eksperimentima je utvrđeno da pripravci divljeg ružmarina proširuju krvne žile, snižavaju krvni tlak, što se pokazalo korisnim za hipertenzivne bolesnike s blažim oblikom bolesti.

Uz artritis, infuzija ružmarina pije se i utrljava u zglobove.

Ledum ne smiju koristiti trudnice, jer ima abortivni učinak.

Za pripremu infuzije divljeg ružmarina stavlja se 1 čajna žlica nasjeckanih izdanaka u posudu i dodaju se 2 šalice kipuće vode. Za kuhanje je potrebno 30 minuta..

Redovito uzimajte 1 žlicu 3 puta dnevno.

U narodnoj medicini postoje preporuke za ekstrakt ulja ruzmarina za liječenje obične prehlade. To izaziva zabrinutost, jer ulje ima snažan nadražujući učinak, pa apsorbira se, paralizira središnji živčani sustav.

Marsh Ledum. Životne priče

Sada u svibnju i lipnju, kada cvjeta divlji ružmarin, posebno je opasno hodati, postaviti šumski turistički kamp u šumovito područje, gdje postoje močvarna područja i gustine ružmarina.
Miris divljeg ružmarina uzrokuje mučninu, vrtoglavicu, halucinacije, dezorijentaciju.

Puzava berba bobica

Znao sam za trovanje divljom ružmarinom od moje majke, koja je odrasla u šumskom selu. Kao tinejdžerke, moja majka i njezina prijateljica odlučili su se sami za borovnice, a da to nisu rekli odraslima. I zašto... na kraju krajeva, oni znaju sve staze, šuma je proučena gore-dolje (hvala šumskom tati).
Dakle, zajedno smo otišli u močvarno područje iznad bobica uz cvjetni močvarni ružmarin. Dan je bio topao i bez vjetra. Mnogo je bobica, djevojke su ih oduševljeno birale. Postupno su se oboje osjećali loše: glava ih je jako boljela, osjećali su se bolesnima, a noge su odbile poslušnost. Mama mi je živo opisala užas koji je ovo doživjela i kako je grozničavo počela ponavljati molitvu „Oče naš“. Puzajući na sve četiri, djevojke su puzale iz šume na neasfaltiranu seosku cestu. Tamo su ih pobrali kolektivni poljoprivrednici i odnijeli kući. Spajali su arogantne berače bobica s mlijekom i čajem. Nisu tako brzo došli "k pameti", ali moglo bi biti i gore...

Ledum med

U selima su često pčelali: med od divljih pčela uzimali su izravno iz udubine. U močvarnim šumama, gdje ima puno divljeg ružmarina, naišao je otrovni med divljih ružmarina. Koristi se u kadi za liječenje zglobova samo izvana.
Jednom, za vrijeme takvog postupka, susjed moje majke na selu lizao je ovaj med. Radnja je bila trenutna: jaka glavobolja, povraćanje, vrtoglavica, halucinacije. Žena je žurila naokolo, valjala se po podu u strašnoj agoniji. Seoski paramedik morao je primijeniti sve svoje znanje kako bi spasio pacijenta.

Stanovnici grada kupuju kuće na selu i uživaju u odlasku u šumu. Da bi takve šetnje bile sigurne, vrlo je važno znati o otrovnim biljkama koje se mogu otrovati bez da ih se čak i dodiruje. Upravo tome pripada divlji ružmarin..

Ljekarnica-travarica Vera Sorokina

Forum magije i čarobnjaštva

Portal za razmjenu iskustava i komunikaciju s istomišljenicima

Korištenje Leduma u šamanskoj praksi.

# 1 Scarapea "9. kolovoza 2019, 18:00

Pušenje s divljom ružmarinom dio je šamanskih rituala. Njegova snažna aroma još nije stvarno proučila učinak na ljudski živčani sustav, otvarajući sposobnost vidovitosti.

Nivkh šamani nužno su prakticirali spaljivanje divljeg ružmarina prije i tijekom rituala. Posebni pušač za to bio je nepromjenjivi atribut šamana, zajedno s pojasom, odijelom i tamburom. Šamani Udegea, Ulchija, Nanai i Oroch također su koristili divlji ružmarin tijekom rituala. Bacili su pripremljeno sušeno lišće na ognjište ili na vruću tavu. Dim je utjecao na psihu samog šamana, stvorio je u zatvorenoj sobi povoljno okruženje za sjednicu komunikacije s duhovima, pridonoseći nastanku šamanskog transa među prisutnima.

U prošlosti, za vrijeme epidemija, šumski je Nenets progutao kampove i stanove dimom ove biljke. Svježe ili suhe grane još se uvijek koriste kod zastrašivanja klinova, komaraca i drugih insekata; novorođenčad se kupa u juhi.

Riječ "divlji ružmarin" dolazi od stare slavonske riječi "divlji ružmarin", što znači - otrovati. Doista je otrovna - i njeni listovi, i kora, i korijenje, i cvijeće. Biljka ima opojan miris koji vas može učiniti vrtoglavicama i bolesnima. Otuda i njegovo drugo ime „močvarni stupor“ ili „ježa“. Stoga, nakon rada s ovom biljkom, morate temeljito oprati ruke sapunom i vodom i prozračiti sobu..

Dodano nakon 5 minuta 9 sekundi:
laneta: - Saturn i Venera (prema Cunningham - Mars)
Vaga
Element: - vatra
Jezik cvijeća: - divlji ružmarin simbolizira prisnost, ljubavni napitak.
Glavna svojstva: - pomoć kod umora, liječenje mjesečevog vampirizma

Prikupljanje i nabava
Ledum je otrovna biljka, a otrovna je ne samo sama po sebi, već i med sakupljen iz njegovih cvjetova. I mnogi drugi ne podnose opojan miris. Sve to uvelike otežava postupak sastavljanja i branja Leduma..
Ledum možete sakupljati krajem ljeta i početkom jeseni (lišće, stabljike). Cvjetovi se beru u svibnju - lipnju, tj. razdoblje cvatnje, u trećoj četvrtini blizu punog mjeseca, tj. u 16, 17 lunarni dan u podne. Poželjno je hoće li Sunce biti u posljednjem desetljeću Lava ili u prvom desetljeću Djevice. Dijelovi Leduma režu se srpom ili nožem.
Biljka se suši na tavanima s dobrom ventilacijom pod popločanim pločicama, škriljevcem, željeznim krovom ili ispod šupa, raširivši je u tankom sloju (5-7 cm) na krpu ili papir i povremeno ga okrećući. Sušenje pod tendom obično traje 10-14 dana. Možete sušiti u sušilicama ili koristiti željenu čaroliju da stvorite temperaturu ne nižu od 40 i ne višu od 60. Cijeli postupak preporučuje se provesti u posebnim zavojima, kako se ne bi otrovali.
Rok trajanja je oko 3 godine.

Dodano nakon 1 minute 52 sekunde:
Korištenje:
Ledum sadrži moć Venere i Saturna, ali zbog činjenice da je prvi planet izrazito slabo izražen, od male koristi u ljubavnim napicima. Iako neki travari smatraju da je divlji ružmarin jedan od najučinkovitijih ljubavnih lijekova.
Ova biljka se koristi uglavnom u Black Magic-u..
Uz pomoć ove biljke možete poslati ludilo, uništiti ljubav ili neku vrstu pozitivne čarolije, pozvati zlog (samo zlog) duha, sok se ponekad koristio da osobu učini nemoćnom.
U napicima se Ledum najčešće koristi u otrovima..
U sjevernim zemljama Engleske to se naziva pljačkašem ili đavolom kašom i zabranjeno je dirati djecu zbog straha da će ih vrag uhvatiti i odnijeti..
Međutim, iza svih negativnih sila biljke može se razabrati i pozitivna, jer svaka stvar sadrži dvije suprotnosti, kako kaže Zakon suprotnosti.
Na primjer, Ledum je dobar sastojak letećih napitaka, a u nekima je i nezamjenjiv..
Biljni čaj za neutralizaciju i liječenje mjesečevog vampirizma trebao bi uključivati: divokoze, timijan, tansy, pelin, celandin, borovnicu, gloucester, jagode, bijelu imetu, metvicu, divlji ružmarin.
Ledum je dio bilja koje mađioničari koriste za izradu umirujućih jastuka..

Ime Ledun dolazi od starogrčkog imena Leda. Ime je biljci dobilo po ljepoti i opojnom mirisu cvijeća. Leda je osvojila Zeusa svojom opojnom ljepotom. Zaljubio se u ljepoticu, pojavio se Ledi u obliku labuda. Tada je Leda položila jaje, iz kojeg je rođena Elena, koja je kasnije postala povod Trojanskog rata..

Tajanstvena zmija živi u Ussuri tajgi Primorja. Vrijedno je zapaliti divlji ružmarin, zmija će se pojaviti opojnog mirisa i upiti sve mirise dima. Zatim se omota u prstenove oko bolesne osobe i iz njega izbacuje bolest.

Na Dalekom Istoku postojalo je vjerovanje da divlja ružmarin na punom mjesecu može otkriti svoju tajnu smrtniku i odvesti ga u ostavu.

Što da kažem? Prije toga, općenito, postojala su mnoga uvjerenja ove vrste, kako bi se barem prisjetila cvijeta paprati, koji također obećava neispričana bogatstva. Ali nije to.
Biljka je blago pokazala ne svima, već samo djevici, koja će izgubiti kosu i donijeti biljku malo mlijeka ili meda.

Legenda govori o mladoj djevojci, kojoj je majka umrla tijekom porođaja, a ona je živjela u očevoj palači, a život joj se razvijao prilično uspješno: priroda je nije lišila ljepote, inteligencije i talenta, imala je mnogo prijatelja i dečaka. Međutim, djevojka je imala zavidne ljude pa su širili glasine da je izgubila nevinost. Kako bi stekla svoje iskreno ime, jadnica je odlučila otići u šumu na pun mjesec i pronaći Bagulnikovo blago.
Kad se mjesec nadvio nad dvorac, ona je neopaženo kliznula s vrata, držeći u sebi vrč mlijeka. Kosa joj je pala u kovrčavim pramenovima na ramenima, svilena haljina nije se štedjela od hladnog vjetra, ali mlada je dama koračala naprijed, ne obraćajući pažnju ni na što.
Došavši cilj, djevojčica je obilno zalijevala jednu od biljaka i čekala. Cvijet kao da je zaživio i blistao dobrodošlim bijelim svjetlom. Razgovarao je s pridošlicom:
- Pozdrav, lutalice, vidim da ćete možda dobiti blago, ali slušajte pažljivo: idite kući bez okretanja. Moje će sluge vjerno nositi škrinje s blagom nakon vas. Međutim, čim se osvrnete, sve će nestati u trenu i morat ćete platiti svojim životom..
Djevojka je kimnula u dogovoru i otišla kući. Iza noćne šume iza svojih leđa čula je zveket i nečuven šum, ali sjetila se Bagulnikovih riječi. Pred sam rub, pogledala je oko sebe, ne znam zašto. Možda se htjela pobrinuti da sve bude u redu, ili je možda radoznalost to poboljšala. Međutim, jadnik je odmah potonuo na travu i više nije ustao..
Pronašli su je tek ujutro, otac je dugo oplakivao svoju kćer, ne shvaćajući uzrok njene smrti. Sudski liječnik, pregledavši djevojku, rekao je da je umrla od otrova otrovnom biljkom. Otac nije mogao podnijeti tugu, ali

Dodano nakon 1 minute 50 sekundi:
misleći da je jedina njemu vrijedna osoba počinila samoubojstvo i bacila se kroz prozor.

Dodano nakon 6 minuta 6 sekundi:
Kad fumigirate osobu ili sobu, možete upotrijebiti ventilator ili gomilu perja, usmjeravajući mlaz dima u pravom smjeru ili sami gurnuti gomilu u smjeru kazaljke na satu.

Dodano nakon 5 minuta 56 sekundi:
Ledum

Dodano nakon 1 minute 53 sekunde:
Široko područje rasprostranjenosti postalo je razlogom raznih popularnih imena divljih ružmarina: šumskog ružmarina, slagalice, slatkog bagana, travnatog grma, močvarnog stupora, gonobila itd. Ima oblik niskog grmlja koji ima zelenu boju u svim godišnjim dobima. Svi dijelovi ružmarina koji rastu iznad zemlje koriste se za pripravu lijekova..

Dodano nakon 5 minuta 49 sekundi:
Marsh divlji ružmarin (bog, puzzle, luk, šumski ružmarin, močvarni stupor) je višegodišnja biljka iz porodice Heather, koja ima poseban izgled i miris. Ljudi daleko od botanike, koji barem jednom vide ovu biljku, dodirnu specifično lišće i miris, pamtit će zagonetku cijeli život i više se neće miješati s drugom kulturom.

Holarktička vrsta, mikotrof. Karakterizira ga veliko područje na teritoriju Rusije: raste u tundri, europskom dijelu, u Sibiru i na Dalekom istoku. Raste u Ukrajini, Bjelorusiji (posebno na Polesiji, gdje ima mnogo močvara). Pronađeno na Aljasci i Kanadi.

Tipična mjesta na kojima možete vidjeti biljku su mahovina, treseta močvara ili bogato crnogorična šuma. Vrlo često formira gustine, dominira nad drugom vegetacijom. Česti "susjed" močvarnog stupora je borovnica, korisna i rijetka bobica.

Danas su dobro proučena ljekovita svojstva i kontraindikacije divljeg ružmarina, što mu omogućuje da se koristi u službenoj i narodnoj medicini, ali strogo prema indikacijama.

Morfološki opis
Zimzelena močvara je grm koji doseže visinu od 50-60 cm, ponekad može narasti i više od 1 metra. Korijenje može klijati do dubine od 30-40 cm. Uspravni grm: stabljike su ležeće, ukorijenjene, imaju veliki broj uzlaznih grana. Puckovi su zahrđali tomentozi. Stare grane imaju gole kore sivkasto smeđe boje bez ruba.

Listovi sjede na kratkim peteljkama, naizmjenično, linearno ili duguljasto-eliptičnog oblika. Duljina lišća - 0,7-4 cm, širina - 2-10 mm. Rub je blago zašiljen ili tup. Listovi su prilično gusti, kožni, naborani, sjajni s malim žlijezdama na vrhu i dosadnim na dnu. Rub je čvrst, lagano omotan. Peteljke su kratke.

ljekovita svojstva divlje ružmarina Cvijeće se nalazi na tankim žljezdanim pedikerima, dosežu promjer od 8-10 mm. Boja je bijela, ponekad crvenkasta, miris je jak, ponekad zbunjujući. Skupljeni u štitove ili kišobrane od 16-25 komada. Corolla je bijela, sastoji se od 5 slobodnih eliptičnih latica i duga je 5-7 mm. Čašica ima 5 zaobljenih zuba, mali, preostali s plodom. Grmovi su smeđe-pubescentni, ljepljivi, imaju zaobljeni oblik s cilijastim rubom. Transe su duže od vijenca (10 komada). Podnožja su proširena i udubljena u dno. Anthere su otvorene rupama. Pistić ima gornji, peterostani jajnik. Stupac je jedan, filiformni, mali, ima petokraku stigmu. Oko jajnika postoji disk nektara.

Cvatnja će se dogoditi u svibnju-srpnju, a zrenje plodova dolazi u srpnju-kolovozu. Plod je dug 3-8 mm, a izgleda poput duguljaste polispermne eliptične petokrake kapsule, žljezdaste, pubescentne. Na vrhu je stupac. Peduncles su dugi, savijeni prema dolje. Kad sazri, kapsula se odvoji prema ventilima. Sjemenke su dugačke približno 1,5 mm, lisnato oblikovane, male, ravne, svijetložute boje s pterigoidnim membranoidnim dodacima na krajevima. Razmnožava se vegetativno i sjemenkama.

Kemijski sastav
Svi dijelovi, osim korijenskog sustava, sadrže puno esencijalnog ulja koje određuje specifičan miris. Ulje sadrži seskviterpenske alkohole (do 70%). Najznačajniji su led koji se može koristiti za dobivanje guaiazulena, kao i cimen, palustrol i geranil acetat. Ovi alkoholi imaju balzamični miris i gorkasto gori okus, karakteriziraju ih izražen ekspektorans i opuštajući učinak..

Najveći sadržaj esencijalnog ulja nalazi se u lišću prve godine (1,5-7,5%) i lišću 2. godine (0,25-1,4%), cvjetovima (2,3%). U granama druge godine sadrži do 1,5% ulja, a u granama i plodovima oko 0,2%.

Nadzemni dijelovi također sadrže:

flavonoidi. Tvari ove skupine poboljšavaju vaskularni tonus, smanjuju propusnost vaskularne stijenke, imaju ljekovit učinak na sustav opskrbe krvlju, uključujući male posude;
tanini. Imaju adstrigentno djelovanje, pomažu u zaustavljanju krvarenja;
arbutin. Antiseptički glikozid. Brzo i učinkovito inhibira rast patogene flore. Smatra se najučinkovitijim protiv Staphylococcus aureus;
neomertillin. Glikozid sličan inzulinu.
U biljci se u malim količinama nalaze razni minerali, aminokiseline, vitamini, organske kiseline, enzimi.

Što su mlađi izbojci, to je veća koncentracija hranjivih tvari promatrana u njima..

Znanstveno istraživanje divljeg ružmarina
Najraniji poznati zapisi o biljci datiraju iz 12. stoljeća, a nalaze se u danskim herbarijima. U Europi su močvaru u liječničku praksu uveli švedski liječnici. Poznati znanstvenik Karl Linnaeus napisao je esej o ljekovitim svojstvima biljke 1775. godine.

U narodnoj medicini ovaj se mirisni iscjelitelj koristi od 16. stoljeća, posebno u Švedskoj i Njemačkoj, gdje se pozicionirao kao lijek protiv raznih bolesti unutarnjih organa i kože..

U Rusiji se koristi od 19. stoljeća, ali znanstvenicima je to bilo poznato mnogo ranije..

Tako je K. A. Rauchfus 1496. prvi primio esencijalno ulje iz biljnih sirovina i opisao da se sastoji od kristalnog i tekućeg dijela.
1912. akademik A. P. Krilov. najprije je opisana taktika liječenja hripavca protiv biljnih pripravaka.
Kasnije, 1943. godine, profesor A. P. Tatarov. pisao o brzom učinku divljeg ružmarina na kašalj koji prati akutni bronhitis, bronhijalnu astmu, što se pokazalo i u liječenju pacijenata tijekom Drugog svjetskog rata.
Godine 1945. Dyakov N.N. također su opisali korisna svojstva koja su omogućila biljci da se koristi za liječenje bronhijalne astme.
Prvi je put strukturnu formulu tricikličkog seskviterpenskog alkohola - razbijača leda predložio N. P. Kiryalov 1949. godine. Otkriće antialergijskog djelovanja i blagog hipertenzivnog učinka omogućili su preporuku divljih ružmarina pacijentima sa sindromom kašlja koji pate od hipertenzije.
Sovjetski znanstvenici napisali su da čak i dugotrajno korištenje močvare ne izaziva ovisnost. Stoga njegove lijekove možete koristiti nekoliko godina, na primjer, kao terapiju za održavanje astme, plućne tuberkuloze i drugih kroničnih patologija bronhopulmonalnog sustava kod kojih se pojavljuje kašalj.

Početkom 21. stoljeća, pod vodstvom profesora T.P.Berezovske, na osnovi Sibirskog medicinskog sveučilišta provedeno je prvo temeljno istraživanje ove biljke: farmakološka aktivnost i veliki resurs močvara kao biološki aktivne tvari.

2004. godine na temelju Medicinskog sveučilišta Tomsk provedeno je eksperimentalno istraživanje antioksidacijskih svojstava ekstrakta izdvojenog iz izbojka divljeg ružmarina prikupljenog u različitim dijelovima Rusije u razdoblju od 1988. do 2003. godine. Studija je provedena na bijelim laboratorijskim miševima i otkrila je da se biljka može koristiti za sprečavanje razvoja procesa slobodnih radikala u ljudskom tijelu, koji dovode do oštećenja staničnih struktura. Ispitivani biljni ekstrakti pokazali su naglašeno antimutageno djelovanje, što je još jednom dokazalo legitimitet korištenja ljekovitih svojstava divljeg ružmarina kao biljke antioksidansa.

Bogovi Slavena

dobar dan!

Ledum

BAGULNIK - grm, na latinskom - Ledum.

IME. Ime Ledun dolazi od poznatog starogrčkog imena Leda. Biljka je dobila ovo ime zbog opojnog mirisa cvijeća i ljepote. Mlada Leda osvojila je Zeusa svojom zadivljujućom ljepotom, a on se, zaljubivši se u ljepotu, pojavio Ledu u obliku labuda. Nakon toga Leda je položila jaje iz kojeg je rođena prelijepa Elena, koja je kasnije postala povod Trojanskog rata..

OSTALI NAZIVI: bedbugs, šumski ružmarin.

KNJIŽEVNOST.... vampirski korijen - divlji ružmarin, sposoban za ozdravljenje od ovog vrlo vampirizma. A. Prozorov, Srce od kamena (Vedun-13)

PLANETA. Ledum sadrži snagu Venere i Saturna

LJUBAV MAGIC. U ljubavnim napicima divlji ružmarin nije od male koristi, ali neki travari smatraju da je divlji ružmarin jedan od najučinkovitijih ljubavnih lijekova. Njezin se sok ponekad koristio da učini osobu nemoćnom..

NAPITAK. Ledum se najčešće koristi u otrovima. Ali je također dobra komponenta za Leteće napitke, a u nekim je od njih ružmarin jednostavno nezamjenjiv.

U MAGICI. Ledum je dio biljne kolekcije koju mađioničari koriste za izradu umirujućih jastuka.

U TEMNOM MAGICU. Uz pomoć ružmarina možete poslati ludilo, uništiti nečiju ljubav ili neku vrstu pozitivne čarolije, pozvati zli (i samo zlo!) Duh.

U OSTALIM ZEMLJI U sjevernim krajevima Engleske to se naziva zobenom pahuljicom đavola ili pljačkaša i strogo je zabranjeno djeci dirati ružmarin iz straha da bi ih vrag mogao zgrabiti i odnijeti..

NEUTRALIZACIJA VAMPIRIZMA. Biljni čaj za neutralizaciju (a ponekad i izliječenje) vampirizma trebao bi uključivati: divokoze, timijan, tansy, pelin, celandin, borovnicu, gloucester, jagode, bijelu imetu, metvicu, divlji ružmarin.

LEGUE LEGENDS. Kažu da u taboru Ussuri u Primorju živi tajanstvena zmija. I čim se ružmarin zapali, zmija se pojavljuje opojnog mirisa i upija sve mirise dima. A onda se u obruč omota oko bolesne osobe i izbaci iz sebe svu bolest..

OTVORENJE UGOVORA. Na Dalekom Istoku postojalo je vjerovanje da divlja ružmarin na punom mjesecu može otkriti svoju tajnu smrtniku i odvesti ga u ostavu. Ali biljka nije pokazala blago svima, već samo djevici, koja bi joj labavila kosu i donijela biljku malo mlijeka ili meda..

Ovdje nešto podsjeća na paprati cvijeta divlje ružmarina.

(1123) Informacije šifrirane na Internetu i strukturirane posebno za web mjesto.

Masnoće - koristi i štete za tijelo

Maslac od kikirikija: koristi i štete