Blagotvorna svojstva lubenice. Liječenje. primjena

Ljeto je već počelo, što znači da nije daleko vrijeme kada će se na našim tržištima pojaviti lubenica, čije se korisne osobine želim prisjetiti danas na svom blogu. Svi znamo, naravno, kako izgleda lubenica. Ovo je jednogodišnja biljka koja ima razgranatu stabljiku koja se širi duž tla i naraste u dužinu do tri metra..

Listovi lubenice su prilično krupni, a plodovi krupne bobice, glatke na vrhu. Plod ima ukusnu, sočnu i slatku kašu. Smatra se da je rodno mjesto lubenice Afrika, točnije njezin južni dio. Upravo tamo, u pustinji Kalahari, ovu biljku možete pronaći iako u divljini..

Korisna svojstva pulpe lubenice

Dakle, kako je lubenica dobra za tijelo? Celuloza lubenice sadrži šećer u obliku fruktoze, glukoze i saharoze, vlakana, pektinskih tvari, folne kiseline, vitamina PP, C, B1, B2, karotena.

U pravilu se lubenica konzumira zrela i svježa kao poslastica ili desert..

Budući da sadrži veliku količinu vode, izvrsno je utažiti žeđ. Iz tog razloga se lubenica koristi i kod groznice..

Diuretički učinak lubenice odavno je poznat u narodnoj medicini, pa ga preporučuje jesti za edeme koji nastaju zbog problema s bubrezima i kardiovaskularnim sustavom..

Kod bolesti jetre, sok lubenice pomoći će uklanjanju viška tekućine iz tijela. Također, njegova korisna svojstva nastaju zbog činjenice da pruža dodatnu prehranu jetrenom tkivu u obliku šećera koji se lako apsorbiraju..

Kaša lubenice sadrži veliku količinu vlakana, pa je vrlo korisna za crijevnu mikrofloru u tijelu, jer poboljšava aktivnost korisnih mikroorganizama u našim crijevima. Vlakna također pomažu u poboljšanju probave hrane i pomažu u uklanjanju kolesterola..

A prisutnost vitamina C i folne kiseline ukazuje na anti-sklerotično svojstvo..

Također, lubenice se koriste u prehrani u borbi protiv anemije i kamenaca u žučnom mjehuru i mokraćnim putevima..

Lubenice su korisne kod gihta, ateroskleroze i artritisa. Ako ih stalno koristite, možete se riješiti kroničnog gastritisa. To je učinkovit choleretic i diuretik.

Korisna svojstva kore lubenice

Prednosti lubenice ne završavaju se samo s mesom. Kora se, kao i pulpa, koristi u narodnoj medicini.

Posebno je važno koristiti sušene kore kada svježe lubenice nisu dostupne..

Dekocija ovih kore ima vrlo dobra diuretička svojstva. Omjer kore i vode 1:10.

Diuretički učinak postiže se primjenom sušene kore 5 grama prije jela. Možete ga piti s vodom i medom. Kora se najprije mora očistiti nožem od gornjeg sloja.

Također svježe i suhe kore mogu se koristiti za liječenje kolitisa u djece..

Kandirana lubenica oguliti. Recept

Kandirano voće priprema se i od kore, koja se može koristiti kao desert ili za ukrašavanje jela..

Da biste to učinili, trebate uzeti dva kilograma lubenice, odrezati ih od njih i izrezati na komade. Zatim ih isperite u vodi i ukuhajte u šećerni sirup. Za sirup se uzima 700 grama šećera na litru vode. Morate kuhati dok ne vidite da su komadi dobro natopljeni sirupom i postali prozirni.

Sada ih treba prenijeti na sito tako da se sav višak sirupa naslaga. Zatim se raširite na listovima da se osuše (po mogućnosti šperploča). Kandirano voće trebate sušiti u pećnici na oko 40 stupnjeva ili na sobnoj temperaturi tijekom 24 sata.

Nakon toga, kandirane lubenice dobro posipajte šećerom u prahu i još malo osušite. To je to, sad stavljamo kandirano voće u staklenke za skladištenje, hermetički ih zatvarajući.

Korisna svojstva sjemenki lubenice

Sjemenke se koriste za suzbijanje glista poput vrpce.

U sjemenkama lubenice nalazi se i ulje..

Ponekad se u svrhu borbe protiv žeđi pravi takozvana lubenica "mlijeko". Za to se sjeme usitni i opere u vodi (hladnoj). Omjer sjemena i vode je 1:10. Da bi ovo mlijeko bilo ukusnije, možete mu dodati malo šećera ili sirupa.

Natopljena lubenica, recept

Natopljena ili slana lubenica ima prilično ugodan okus. Za kuhanje takve lubenice pogodno je i potpuno i poluzrelo voće. Treba ih probušiti oštrim štapom i staviti u salamuru. Za 10 litara vode uzima se 800 grama soli. Oni će biti spremni za upotrebu za otprilike mjesec dana..

Svježe lubenice također se mogu čuvati nekoliko mjeseci, ali moraju se stvoriti neki uvjeti. Da bi to učinili, treba ih objesiti u mreže, na primjer, u podrumu, gdje je uvijek cool, ili staviti u kutije u koje se nalazi pepeo..

Ponekad se sok lubenice bere za buduću upotrebu. Ako sok kuhate jako dugo, možete dobiti svojevrsni "med", koji će biti gust i sadržavati do 90 posto šećera.

A sada predlažem da se odmorim od teme medicine i vidim kakve prekrasne skulpture posljednjih godina vješti majstori prave od plodova lubenice. Ovo su samo remek-djela! Šteta je što su to pokvarljiva remek-djela i vjerovatno ih nećete moći sačuvati za povijest. Iako je u modernom svijetu sve moguće)

Lubenica: koristi i štete za zdravlje žena i muškaraca

Lubenica je ukusno i osvježavajuće voće koje je dobro i za vaše zdravlje. Sadrži samo 30 kalorija na 100 grama, bogato je vitaminima A i C te mnogim biljnim spojevima korisnim za ljudsko tijelo. Evo prvih 9 zdravstvenih koristi lubenice, njezine hranjive vrijednosti, sastava i kalorijskog sadržaja, te potencijalne štete koju ona može donijeti..

Lubenica - zdravstvene koristi i štete

Hranjiva vrijednost, sastav i sadržaj kalorija u lubenici

100 grama lubenice sadrži (u% preporučenog dnevnog unosa) (1):

 • Kalorije: 30 kcal (2%).
 • Ugljikohidrati: 7,5 g (3%).
 • Masnoća: 0,2 g (0%).
 • Proteini: 0,6 g (1%).
 • Vlakna: 0,4 g (2%).
 • Vitamin A: 569 IU (11%).
 • Vitamin C: 8,1 mg (13% DV).
 • Kolin: 4,1 mg.
 • Betain: 0,3 mg.
 • Omega-6 masne kiseline: 50 mg.

Lubenica također sadrži zanemarive količine vitamina i minerala poput vitamina E i K, tiamina, riboflavina, niacina, vitamina B6, folne kiseline, pantotenske kiseline, kalcija, željeza, magnezija, fosfora, kalija, natrija, cinka, bakra, mangana i selena.

Zdravstvene prednosti lubenice

Pijenje lubenice pomaže održavanju hidriranog tijela, pomaže u sprječavanju raka, smanjuje upalu i oksidativni stres, promiče zdravlje srca i još mnogo toga. Evo zašto je lubenica dobra za zdravlje ljudi:

1. Održava hidrataciju tijela

Voda za piće važan je način održavanja hidriranog tijela.

Međutim, jedenje hrane s velikom količinom vode također može pomoći.

Zanimljivo je da je lubenica 92% vode (2).

Visok sadržaj vode jedan je od razloga zašto vam se voće i povrće dugo nakon što ih pojedete osjećaju puno..

Kombinacija vode i vlakana (dijetalnih vlakana) znači da konzumirate dobru količinu hrane bez puno kalorija.

Lubenica sadrži puno vode. To ga čini proizvodom koji dobro hidrira vaše tijelo i pomaže vam da se osjećate puni duže..

2. Lubenica sadrži mnogo antioksidanata

Evo kratkog pregleda najvažnijih antioksidanata koji se nalaze u lubenici:

 • Vitamin C: antioksidans koji pomaže u sprečavanju oštećenja stanica slobodnim radikalima.
 • Karotenoidi: Ovo je klasa biljnih spojeva, uključujući alfa karoten i beta karoten, koji vaše tijelo pretvara u vitamin A.
 • Likopen: Ovo je vrsta karotenoida koji nije pretvoren u vitamin A. Ovaj snažni antioksidans daje crvenu boju zrelom voću i povrću poput rajčice i lubenice, a povezan je s mnogim zdravstvenim prednostima.
 • Cucurbitacin E: biljni spoj s antioksidacijskim i protuupalnim svojstvima. Gorka dinja, rodbina lubenice, sadrži još više cucurbitacina E.

Lubenica je niskokalorično voće koje sadrži puno hranjivih sastojaka, posebno karotenoida, vitamina C i cucurbaticina E.

3. Pomaže u prevenciji raka

Istraživači su proučavali likopen i druge odabrane biljne spojeve u lubenici zbog njihovih svojstava u borbi protiv raka.

Iako je konzumiranje likopena povezano sa smanjenim rizikom od nekih vrsta karcinoma, rezultati su kombinirani. Najjača veza između likopena i nižeg rizika od karcinoma pronađena je u odnosu na karcinom probavnog sustava (2).

Čini se da likopen smanjuje rizik od raka snižavanjem inzulinu sličnog faktora rasta (IGF), proteina koji sudjeluje u staničnoj diobi. Visoka razina IGF-a povezana je s karcinomom (3).

Pored toga, cucurbitacin E je ispitan zbog njegove sposobnosti da inhibira rast tumora (4, 5).

Nekoliko spojeva u lubenici, uključujući cucurbitacin E i likopen, proučavano je zbog njihovog potencijala u prevenciji raka.

4. promiče bolje zdravlje srca

Srčanožilne bolesti vodeći su uzrok smrti u svijetu (6).

Čimbenici životnog stila, uključujući dijetu, mogu smanjiti rizik od srčanih i moždanih udara snižavanjem krvnog tlaka i razine kolesterola.

Nekoliko hranjivih sastojaka u lubenici su posebno korisni za zdravlje srca.

Istraživanja pokazuju da likopen može pomoći u snižavanju kolesterola i krvnog tlaka. Također može pomoći u sprečavanju oksidacije kolesterola (2).

U pretilih žena i muškaraca u postmenopauzi, ispitivanja su pokazala da likopen može također pomoći smanjiti krutost i debljinu stijenki arterija (7, 8).

Lubenica također sadrži citrulin, aminokiselinu koja može povećati razinu dušičnog oksida u tijelu. Dušikov oksid pomaže u širenju krvnih žila, što pomaže snižavanju krvnog tlaka (9).

Ostali vitamini i minerali u lubenici dobri su i za vaše srce. Oni uključuju vitamine A, B6, C, magnezij i kalij (2).

Lubenica sadrži nekoliko spojeva zdravih za srce, uključujući likopen, citrulin i neke vitamine i minerale.

5. Može smanjiti upalu i oksidativni stres

Upala je ključni čimbenik u razvoju mnogih kroničnih bolesti..

Lubenica može pomoći smanjiti upalu i oksidativna oštećenja jer je bogata protuupalnim antioksidansima likopenom i vitaminom C (2).

U studiji iz 2015. godine, laboratorijski štakori dobili su dodatak prahu lubenice u kombinaciji s nezdravom prehranom. U usporedbi s kontrolama, imali su nižu razinu C-reaktivnog proteina (marker upale) i smanjeni oksidativni stres (10).

U ranijoj studiji ljudima je davan sok od rajčice bogate likopenom i dodatkom vitamina C. Općenito, njihovi markeri upale smanjili su se i razina antioksidanata porasla. Lubenica sadrži likopen i vitamin C (11).

Kao antioksidans, likopen može također promovirati zdravlje mozga. Na primjer, može pomoći odgoditi početak i napredovanje Alzheimerove bolesti (12).

Likopen i vitamin C protuupalni su antioksidanti koji se nalaze u lubenici. Upala je povezana s razvojem mnogih kroničnih bolesti.

6. Može pomoći u sprečavanju makularne degeneracije

Pronađen u nekoliko dijelova oka, likopen pomaže u zaštiti od oksidativnih oštećenja i upala.

Također može spriječiti staničnu degeneraciju (makularnu degeneraciju). Čest je problem s očima koji kod starijih ljudi može izazvati sljepoću (2).

Uloga likopena kao antioksidansa i protuupalnog spoja može pomoći u sprečavanju makularne degeneracije i pogoršanja stanja..

Likopen može pomoći u očuvanju zdravlja očiju i zaštiti od makularne degeneracije zahvaljujući antioksidacijskim i protuupalnim funkcijama.

7. Može pomoći ublažavanju bolova u mišićima

Aminokiselina prisutna u lubenici zvana citrulin može smanjiti bolove u mišićima.

Zanimljivo je da se čini da se sok od lubenice povećava bioraspoloživost citrulina.

U jednom malom istraživanju sportašima su davani čisti sok od lubenice, sok od lubenice pomiješan sa citrulinom ili napitak od citrulina. Oba pića od lubenice rezultirala su sa manje bolova u mišićima i bržim oporavkom otkucaja srca u odnosu na sam citrulin (13).

Istraživači su također proveli eksperiment ispitivajući brzinu apsorpcije citrulina. Njihovi rezultati pokazuju da je apsorpcija citrulina najučinkovitija kada se konzumira kao sastojak soka od lubenice..

Druge studije također su razmatrale potencijal citrulina da poboljša fizičku izdržljivost i vježbanje. Do sada citrulin nije poboljšao izvedbu vježbi u ispitivanim količinama, ali svejedno je područje znanstvenog interesa (14).

Sok od lubenice ima neki potencijal kao piće za oporavak nakon vježbanja. Citrulin može biti djelomično odgovoran za učinak ublažavanja bolova u mišićima.

8. Lubenica je dobra za kožu i kosu

Vitamini A i C u lubenici vrlo su važni za zdravu kožu i kosu.

Vitamin C pomaže vašem tijelu da proizvodi kolagen, protein koji održava elastičnost vaše kože i daje vašoj kosi snagu.

Vitamin A važan je i za zdravu kožu jer pomaže u izgradnji i popravljanju stanica kože. Bez dovoljno vitamina A, vaša koža može izgledati suho i ljuskavo.

I likopen i beta-karoten mogu također pomoći u zaštiti kože od opeklina od sunca (15).

Nekoliko hranjivih sastojaka u lubenici korisno je za vašu kosu i kožu. Neki pomažu u održavanju elastičnosti kože, dok drugi štite od opeklina od sunca.

9. Može pomoći poboljšati probavu

Lubenica sadrži puno vode i malu količinu vlakana, koji su važni za pravilnu probavu.

Vlakna mogu skupiti izmet, dok voda pomaže efikasnom pomicanju hrane kroz probavni trakt.

Jesti vodu i povrće bogato vlaknima, uključujući lubenicu, može biti vrlo korisno za normalno funkcioniranje crijeva.

Vlakna i voda važni su za zdravu probavu. Lubenica sadrži oba ova sastojka.

Šteta lubenice ljudskom zdravlju

Ako konzumirate lubenice u razumnim količinama, one ne bi trebale izazvati ozbiljne nuspojave. Međutim, ako konzumirate velike količine voća dnevno, možda ćete imati problema s prekomjernim količinama likopena ili kalija..

Prema Američkom društvu za rak, konzumiranje više od 30 mg likopena dnevno može uzrokovati mučninu, proliv, probavne smetnje i nadimanje..

Osobe s ozbiljnom hiperkalemijom (previše kalija u krvi) vjerojatno ne bi trebale konzumirati više od 150 grama lubenice dnevno, koje sadrže više od 170 mg kalija.

Prema Nacionalnim institutima za zdravlje, hiperkalemija može dovesti do srčane aritmije i drugih kardiovaskularnih problema, kao i do smanjene kontrole mišića (16).

Jedenje puno hrane bogate vodom poput lubenice može biti primamljivo za one koji žele smršavjeti jer vam pomaže da se osjećate puni u želucu, što prirodno smanjuje unos kalorija..

Znamo da ljudi koji jedu više voća i povrća imaju zdraviju tjelesnu težinu. Međutim, nutricionistički stručnjaci ne preporučuju jesti samo lubenicu. Izgubit ćete kilograme, ali ta će težina biti uglavnom mišića. Drugim riječima, izgubiti ćete težinu razbijanjem vlastite mišićne mase..

Također, ne zaboravite na prisutnost šećera u lubenicama. Iako je ovaj šećer prirodan, lubenica ga sadrži prilično puno..

Preporučuje se konzumiranje lubenice zajedno s drugim biljnim proizvodima koji imaju različit sastav i druga korisna svojstva. Raznolikost je uvijek ključ dobrog zdravlja.

5 nuspojava pijenja lubenica

Pijenje lubenica može izazvati niz nuspojava. Zbog toga je lubenica štetna za ljudsko zdravlje:

1. Može izazvati proljev i druge probavne probleme

Lubenica je izvrstan izvor vode i dobar izvor dijetalnih vlakana. Međutim, konzumiranje velikih količina može prouzročiti probavne probleme kao što su proljev, nadimanje, nadimanje, plinovi itd..

Voće sadrži sorbitol, šećerni spoj za koji se zna da doprinosi labavoj stolici i nadimanju.

Drugi čest uzrok ovih problema je likopen, koji je karotenoidni pigment koji lubenici daje svijetlu crvenu boju..

2. Može povećati razinu glukoze

Ako imate dijabetes, rizik od prekoračenja dopuštenog unosa glukoze povećava se i konzumiranjem lubenica. Jedenje puno lubenica može povećati šećer u krvi.

Iako je lubenica zdravo voće, ona ima visoki glikemijski indeks od 72. Ako imate dijabetes, prije svakodnevnog konzumiranja, trebali biste se posavjetovati s liječnikom..

3. Može povećati rizik od razvoja upale jetre

Ljudi koji redovito piju alkohol, trebali bi izbjegavati konzumiranje velike količine lubenice, jer visoke razine likopena mogu komunicirati s alkoholom, što također uzrokuje upalu jetre. Prekomjerni oksidativni stres u jetri može biti štetan.

4. Može izazvati prekomjernu hidrataciju ili intoksikaciju vodom

Intoksikacija vodom ili prekomerna hidratacija stanje je u kojem vaše tijelo prima višak vode, što rezultira hiponatremijom (niska razina natrija u krvi).

Konzumiranje velike količine lubenice može povećati nivo vode u našem tijelu.

Ako se višak vode ne izluči iz tijela, to može dovesti do povećanja volumena krvi, što dodatno uzrokuje oticanje u nogama, iscrpljenost, oslabljenu funkciju bubrega itd..

5. Može uzrokovati probleme s kardiovaskularnim sustavom

Poznato je da lubenica sadrži dobre količine kalija, vitalnog hranjivog sastojka koji igra višestruku ulogu u održavanju zdravog tijela.

Čuva naše zdravlje zdravim i jača kosti i mišiće. Međutim, previše kalija može dovesti do kardiovaskularnih problema poput srčanih aritmija, niskog broja otkucaja srca itd..

Koliko lubenice možete pojesti na dan?

Prema nutricionistima, 100 grama lubenice sadrži oko 30 kalorija.

S obzirom da je to uglavnom voda, lako je pojesti čak 500 grama, što znači da ste pojeli samo 150 kalorija..

S obzirom da je lubenica lako na želucu, možete je konzumirati puno..

Pored toga, sadrži 6 grama šećera na 100 grama, 500 grama lubenice sadržavat će čak 30 grama šećera. U idealnom slučaju, većina ljudi trebala bi dobiti 100 do 150 grama šećera dnevno iz svih jela koje jedu dnevno..

Jedenje lubenice dobro je za vaše zdravlje, ali previše konzumiranja može biti nezdravo.

Sadržaj kalorije Lubenice natopljene. Kemijski sastav i hranjiva vrijednost.

Hranjiva vrijednost i kemijski sastav "Natopljene lubenice".

za ishranuiznosNorma**% norme u 100 g% norme u 100 kcal100% normalno
Kalorični sadržaj29 kcal1684 kcal1,7%5,9%5807 g
Protein2,4 g76 g3,2%jedanaest%3167 g
ugljikohidrati7,2 g219 g3,3%11,4%3042 g

Energetska vrijednost Kisele lubenice iznosi 29 kcal.

Glavni izvor: Korisnik stvorio u aplikaciji. Više detalja.

** Ova tablica prikazuje prosječne norme vitamina i minerala za odraslu osobu. Ako želite znati norme temeljene na vašem spolu, dobi i drugim čimbenicima, koristite aplikaciju "Moja zdrava dijeta".

Zašto je lubenica korisna? Korisna svojstva lubenice

Od djetinjstva znamo da je lubenica najveća bobica. Međutim, korisna svojstva nekim ljudima još uvijek nisu poznata..

Kalorije, proteini, masti i ugljikohidrati u lubenicama

Po 100 g
Kalorični sadržaj27-32
Protein0,7
masti0.2
ugljikohidratijedanaest

Kalorični sadržaj lubenice, poput količine drugih tvari, ovisi o sorti, stupnju zrelosti bobica, omjeru vode i suhe tvari i sorti. Kod izračuna hranjivih sastojaka uobičajeno je koristiti prosječne vrijednosti..

Vitamini i elementi u tragovima u lubenicama

Lubenica sadrži dekstrine, esencijalne i neesencijalne aminokiseline. Njihov broj je različit u svim dijelovima. Tu je i vlakna, koja pomažu očistiti tijelo od štetnih nakupina, poboljšati rad crijeva. Tablica daje sadržaj najvažnijih hranjivih sastojaka za ljude, prosječna vrijednost uzima se za standardnu ​​stolnu lubenicu.

vitaminiKoličina u 100 gr
17,0 mcg
K0,11 μg
PP0,28 mg
E0,12 mg
B44,2 mg
B50,22 mg
B98,2 mg
makronutrijenataKoličina u 100 gr
Klor23,0 mg
Sumpor6,0 mg
kalcijum15,0 mg
Kalij111,0 mg
Fosfor7,2 mg
Natrij15,5 mg
Magnezij11,7 mg
Silicij11,8 mg
Elementi u tragovimaKoličina u 100 gr
Željezo1,2 mg
aluminijum29,0 µg
Bor17,7 mcg
Bakar41,0 µg
rubidijum75,5 mcg
stroncijum10,1 µg
Cinkov0,12 μg

Korisna svojstva lubenice za ljude

Lubenica ima izražen diuretski učinak. Uklanja višak vode iz tijela, pomaže u gubitku kilograma, čisti bubrege, sprječava stvaranje pijeska i kamenja.

Što je još lubenica korisna za:

 • poboljšava probavu;
 • snižava krvni tlak;
 • povećava razinu hemoglobina;
 • uklanja soli, korisne kod gihta;
 • poboljšava vid, sadrži karoten;
 • ubrzava metabolizam i unutarnje metaboličke procese.

Lubenica se često koristi za mršavljenje. Unatoč relativno visokom sadržaju šećera, u ovoj bobici ima malo kalorija. Pravim pristupom zaista možete smršavjeti, normalizirati probavni trakt, očistiti tijelo i poboljšati stanje kože.

FAQ o lubenici

Što je zdravije od lubenice ili dinje?

Odgovor ovisi o svrsi upotrebe. Dinja je bogatija hranjivim tvarima i ima visoku koncentraciju određenih tvari. Sadrži više netopljivih vlakana, proizvod je zadovoljavajući, ali njegov je sadržaj kalorija puno veći. Energetska vrijednost lubenice niža je, čisti bubrege bolje, ima izraženiji diuretski učinak. Ove dvije dinje i tikvice mogu se dugo raspravljati za prvo mjesto, ali raznolika i uravnotežena prehrana čovjeku će donijeti više koristi. Stoga na stolu neka budu i lubenica i dinja. Samo što nisu zajedno, bolje ih je koristiti u različitim obrocima..

Zašto su lubenice korisne za žene?

U lubenicama ima mnogo korisnih supstanci za žene, ali najčešće ih bobica aktivno koristi kako bi izgubila na težini, očistila tijelo i uklonila suvišnu tekućinu. Također, lubenica se sve više koristi u kozmetičke svrhe. Maske za lice, ruke su pripremljene od nje, postoje recepti za kozmetički led iz soka lubenice.

Ako uzmemo u obzir tradicionalnu medicinu, tada se bobice dugo koriste za čišćenje bubrega, liječenje upalnih procesa u genitourinarnom sustavu. Smatra se da lubenica smanjuje bolnost menstruacije i općenito ima pozitivan učinak na ženske reproduktivne funkcije..

Prednosti lubenice za trudnice

Lubenice, unatoč svijetloj boji pulpe, vrlo rijetko uzrokuju alergijsku reakciju u majci, ne izazivaju njezinu pojavu u ognjištu. Bobica savršeno suzbija žudnju za štetnim slatkišima, koji su kontraindicirani u trudnoći. Proizvod će vam pomoći u kontroli brzog povećanja kilograma. Korisna je i kod edema, poboljšava rad bubrega, potiče uklanjanje suvišne tekućine.

Važno! Ako u bubrezima ima kamenje ili pijesak, o upotrebi lubenice tijekom trudnoće potrebno je razgovarati s liječnikom. Također, ne zaboravite na moguću štetu ranih bobica. Sredinom ljeta i početkom kolovoza, rizik od trovanja raste.

Prednosti lubenice za muškarce

Prednosti bobica za muškarce apsolutno su iste kao i za osobe suprotnog spola. Proizvod nema drugi utjecaj na tijelo.

Koje su prednosti sjemenki lubenice

Sastav sjemenki lubenice mnogo je bogatiji od pulpe ili kore. Sadrže tvari koje su uključene u stvaranje krvi, poboljšavaju rad mozga, potiču rast mišićnog tkiva i normaliziraju razinu šećera. Ali u prirodnom obliku rijetko se jedu. Češće nego ne, sjeme se suši, drobi i prodaje kao koristan dodatak. Aktivno ih koriste kozmetičke i farmaceutske tvrtke za proizvodnju proizvoda za njegu kože, dodataka prehrani, vitaminskih dodataka..

Jesu li kore lubenice dobre za vas??

Korice su bogate vlaknima, sadrže mnoge vrijedne hranjive tvari koje poboljšavaju rad crijeva, opskrbljuju tijelo potrebnim tvarima. Dekoracija kore koristi se za liječenje kašlja i bronhitisa. Teško je ove dijelove bobica konzumirati svježe. Stoga se od kore pripremaju povrtni med, džem, kompoti, kandirano voće. Neka se jela sa sigurnošću mogu nazvati delicijama..

Lubenica je popularna bobica poznata iz kolijevke. Bogati je puno korisnih svojstava i mora se konzumirati. Jedite za zdravlje!

Konzervirana lubenica

Konzervirana lubenica

Lubenica je biljka roda Lubenica, porodica bundeve, kultura dinja, godišnja je biljka. Uzgaja se zbog svog voća, a to je velika, glatka, globularna bundeva sa sočnim, slatkim mesom koje je obično svijetlo crvene boje (kalorizirano). Trenutno se uzgaja u 96 zemalja svijeta u preko 1200 sorti.

Zavičaj lubenice je Južna Afrika, gdje se još uvijek nalazi u divljini. Već u drevnom Egiptu ljudi su tu kulturu poznavali i uzgajali. Lubenica se često stavljala u grobnice faraona kao izvor hrane u njihovom zagrobnom životu. Lubenice su dovedene u zapadnu Europu u doba križarskih ratova, a pojavile su se u Rusiji tek u 17. stoljeću..

Kalorični sadržaj lubenice u konzervi

Kalorični sadržaj lubenice u konzervi iznosi samo 37 kcal na 100 grama proizvoda.

Sastav konzervirane lubenice

Budući da lubenica tijekom konzerviranja praktički ne gubi svoja svojstva, sadrži mnogo vitamina i korisnih elemenata u tragovima..

U sastavu lubenice iz konzerve dobro se čuva magnezij, koji zauzvrat povoljno djeluje na srčani sustav i normalizira krvni tlak.

Također, lubenice u konzervi sadrže dobru količinu vitamina B skupine (B1, B2, B6, B9), vitamina C.

Koristi i štete lubenice konzervirane

Zbog sočne kaše, lubenica u konzervi ima diuretičko svojstvo, preporučuje se, jede se kod edema uzrokovanih bolestima kardiovaskularnog sustava i bubrega..

Također, lubenica iz konzerve ima tonik, stimulira crijevnu peristaltiku, pomaže eliminirati višak kolesterola iz tijela (kalorizaciju).

Konzervirana lubenica kontraindicirana je osobama s dijabetesom.

Kako sačuvati lubenicu kod kuće

Možete sačuvati lubenicu kod kuće na sljedeći način: lubenicu narežite na krupne komade, stavite u trolitarsku staklenku i prelijete marinadom, mješavinom 100 g šećera, 50 g soli i 100 ml octa, a zatim sterilizirate 15 minuta.

"Lubenica - koristi i štete za zdravlje, recepti za upotrebu i očuvanje"

3 komentara

Sigurno ne znaju svi činjenica da je lubenica povrća bobica koja se odnosi na obitelj bundeve. Čovječanstvo ga je poznavalo već duže vrijeme - slike su pronađene na zidovima piramida u Egiptu.

U Rusiji su za proizvod saznali iz druge polovice 17. stoljeća, gdje je odmah stekao veliku popularnost zbog svog ukusa i mirisa. Ali ne samo da je lubenica dobra za to, ona ima i korisna svojstva o kojima ne znaju svi..

Zdravstvene prednosti lubenice

Što je korisno za ukusnu i sočnu lubenicu?

Lubenice se danas uzgajaju u cijelom svijetu, što omogućuje berbu od srpnja do rujna. Raniji ili kasniji datumi pojavljivanja bobica na policama prodajnih mjesta ukazat će na umjetno uzgoj pomoću staklenika i gnojiva, što značajno smanjuje broj korisnih svojstava lubenice.

Takav sastav obdaruje proizvod određenim ljekovitim svojstvima, čisti tijelo, zasitiva ga vlagom i vitaminima, kao i pomaže u održavanju težine i ispravljanju figure, a ne samo:

 • lubenica pomaže u normalizaciji probavnih procesa;
 • kada se konzumira, smanjuje se ukupni kalorični sadržaj hrane;
 • toksini i toksini učinkovito se uklanjaju iz tijela;
 • poboljšava se hematopoeza;
 • ispada da je preventivno djelovanje protiv razvoja šećerne bolesti i bolesti srca;
 • metabolički procesi se ubrzavaju i poboljšava se izgled kože;
 • pozitivan učinak bobica proteže se na bubrege s jetrom;
 • krvni tlak se vraća u normalu;
 • prehlade su lakše.

I, naravno, dobro poznate prednosti lubenice za ljudsko tijelo - aktivni diuretski učinak. Redovita sezonska konzumacija bobica povećat će imunitet i podići vitalnost, pridonoseći ukupnom zdravlju.

Sjemenke lubenice

Prednosti i koristi sjemenki lubenice

Sjemenke ploda također su obdarene blagodatima za tijelo, jer su izvor biljnih bjelančevina, nezasićenih masti, minerala i vitamina.

Preporučuje se koristiti ih pržene na suhoj tavi (nakon što sušene sjemenke posipate slanom vodom) dok se na površini ne pojavi crni ton u prirodnom obliku i dodate salatama, juhama i muslima.

Koštica lubenice

Kora od lubenice potiče mokrenje bez iritacije mokraćnih putova i bubrega.

Korisni sastav priprema se na sljedeći način - osušite koru, samljeti, sipati kipuću vodu i inzistirati u omjeru 2 žlice / 1 čaša. Pijte kao diuretik po 100 ml 3 do 4 puta dnevno.

Glavobolje nestaju ako na čelo stavite koru svježe bobice. Mazanjem kože ovim dijelom proizvoda tretiraju se opekline i ubodi insekata..

Lubenica i mršavljenje

Lubenica je samo božji dar za sve koji žele smršavjeti. Kalorični sadržaj lubenice iznosi samo 38 Kcal na 100 grama, dok njena pulpa ispunjava cijelu šupljinu želuca, čineći nemoguće jesti ništa drugo.

Lubenica je dobra i za poboljšanje figure sposobnošću da očisti tijelo od viška tekućine, osvjetljavajući tijelo samo za 2 kilograma zbog toga.

Šteta ili kad je lubenica kontraindicirana

Nažalost zvuči, ali osim koristi, lubenica u nekim slučajevima može donijeti i štetu zdravlju:

 1. Ako je odljev urina poremećen.
 2. U prisutnosti velikih fosfatnih kamenaca u bubrezima.
 3. Tijekom pogoršanja postojećih kroničnih bolesti.
 4. Ako se dijagnosticira pankreatitis i postoji proizvodnja plina.
 5. Za bilo kakve alergije.

Svježe bobice i voće, uključujući lubenicu, mogu potaknuti fermentaciju nadimanja. To nije netolerancija, ali moguće je ako se koristi pogrešno..

I to treba učiniti prije glavnog obroka ili umjesto njega, ali ni u kojem slučaju na kraju obroka, kao što se često događa. Ako slijedite ovo jednostavno pravilo, tada neće biti neugodnih simptoma..

Kako odabrati zrelu i slatku lubenicu?

odaberite zrelu i slatku lubenicu "djevojka"

Vrlo često nepošteni proizvođači dodaju razne kemikalije u tlo kako bi ubrzali proces sazrijevanja. A također se događa da se sirup i boje čak ubrizgavaju u voće, što može izazvati teško trovanje, upalu i alergijsku reakciju.

Da biste izbjegli sve ovo, pri odabiru trebate se pridržavati sljedećih preporuka:

 • kupite lubenice samo u sezoni;
 • zatražiti od prodavatelja potvrdu o sukladnosti i potvrdu iz laboratorija;
 • obratite pažnju na mjesto skladištenja - ni u kojem slučaju ne kupujte bobicu koja se nalazi pored puta i leži na zemlji;
 • na površini ploda ne smije biti udubljenja, pukotina ili mrlja - svijetla, sjajna korica i ispravan oblik lubenice svjedoče o njezinoj kvaliteti.

Slatki i zdravi proizvod ima suh rep, kontrastne pruge i zvučan zvuk ako ga udarite šakom.

Jednostavan recept za konzerviranje lubenice

Prednosti i okus lubenice zasjenila je činjenica da se njezina sezona završava vrlo brzo. Ne možete napraviti džem od ove bobice, jedina opcija je očuvanje. U nedostatku podruma, to postaje moguće upotrebom limenki, što će proizvod ispuniti manje slanim okusom od natopljenog voća..

Što je potrebno za kuhanje:

 1. Zrela bobica.
 2. Staklenke (čaše) raznih veličina. Operite ih i sterilizirajte.
 3. Poklopi sa strojem za šivenje.

Voće se temeljito opere i izreza na srednje komade. Ako ima gustu kore, bolje je ukloniti je. Sjeckana kaša presavijena je u pripremljena jela, ali kriške je nemoguće udubiti zbog osjetljive konzistencije.

Postoji mnogo recepata za konzerviranje lubenica, ali svi imaju isti princip, razlikuju se samo u nadjevu. Bilo koja formulacija podrazumijeva prisutnost soli, šećera i octa kao konzervansa. Može se zamijeniti aspirinom ili limunskom kiselinom..

Lubenica ili dinja: što je zdravije, svojstva, štetnosti i kontraindikacije za upotrebu

Ako usporedite oba voća, možete saznati koji je zdraviji - lubenica ili dinja. Ovi proizvodi imaju mnogo toga zajedničkog, ali postoje i značajne razlike, posebno ako se koriste u medicinske svrhe..

Opis i karakteristike

Obje su biljke zeljaste biljke iz porodice bundeva. Obje kulture imaju jake vinove loze. Cvjetovi su iste žute boje. Imaju slične zahtjeve za tlo, svjetlost, toplinu, uvjete uzgoja..

Lubenica je vrsta istog roda. Dinja je iz roda Krastavac. Zahvaljujući toj razlici, obje kulture mogu se smjestiti u susjedna područja - njima ne prijeti unakrsno oprašivanje. Ovaj se biološki proces događa u uzorcima iste vrste..

Glavna stvar je što su biološki aktivne tvari sadržane u svakom proizvodu i jesu li one kontraindicirane za određene bolesti.

I dinja i tikva sadrže makro- i mikroelemente, vitamine, vlakna. Pri određivanju koje je voće zdravije - dinja ili lubenica, mnogi povezuju njihovu vrijednost s količinom kalorija i šećera.

Lubenica

Njegova domovina je Afrika. Još prije 3 tisućljeća biljku su pripitomili stari Indijanci i Egipćani. Dokaz za to su sjemenke koje leže u grobu Tutankamona. Europljani su lubenicu otkrili mnogo kasnije, kad je došlo srednjovjekovlje..

Struktura biljke:

 • korijeni - jedan glavni, dubok i mnogo površnih;
 • stabljike - penjanje, duge do 3 m, prekrivene vlaknima koja isparavaju vlagu;
 • lišće - secirano, rjeđe cijelo, s voštanim cvatom;
 • cvijeće - muško, žensko i hermafrodit;
 • voće - bobica s gustom prugastom ili pjegavom zelenom kožom i mnogo sjemenki.

Težina lubenice može doseći 35-40 kg. Plod je najčešće zaobljen, rjeđe duguljasti..

Za kompaktni prijevoz Japanci su, stvarajući umjetne uvjete, naučili uzgajati kvadratne i trokutaste primjerke.

Meso bobica je svijetlo crvene ili ružičaste boje, s zrnastom, osjetljivom ili vlaknastom strukturom. Kinezi jedu pirjanu ili prženu koru lubenice kao prilog.

Korisnost lubenice može se prosuditi po njezinu sastavu..

Domovina ove biljke su zemlje drevnog Istoka..

U središnjoj i maloj Aziji kultura se njeguje više od 2 tisućljeća. U Europi se konačno ukorijenio u XVI. Stoljeću.

Struktura biljke:

 • korijeni - jedan glavni, dubok i mnogo površnih;
 • stabljika - liana, pupoljna, dugačka do 2,5 m, s mnoštvom dodatnih grana;
 • lišće - ovalno ili u obliku srca, smješteno na dugim peteljkama;
 • cvijeće - 3 vrste, poput lubenice;
 • plod je cilindrična ili okrugla bundeva s gustom kožom;
 • kora - žuta, smeđa, bjelkasta ili zelena, prekrivena prugama ili mrljama.

Plod s mnogo sjemenki može dobiti težinu do 18-20 kg. Pulpa je gusta, izražene arome. Njegova boja može biti bijela, blijedo krem, zelenkasta.

Po količini hranjivih sastojaka, dinja nije inferiorna od lubenice.

Sadržaj kalorija i kemijski sastav dinje i lubenice

Usporedba znanstvenih podataka omogućuje vam da prosudite energetsku vrijednost proizvoda i dostupnost hranjivih sastojaka. Sadrže brojne vitamine, makro- i mikroelemente. Voće sadrži puno vode sa šećerima otopljenim u njemu.

100 g pulpe lubenice sadrže u prosjeku 6 g fruktoze, glukoze i saharoze, dinje - 8 g. Kalorični sadržaj u plodovima obje dinje jednako je nizak: lubenica - 27 kcal, dinja - 34 kcal.

100 g kaše sadrži:

SastojciLubenicaDinja
Protein0,7 g0,6 g
masti0,1 g0,3 g
ugljikohidrati5,8 g7,4 g
Celuloza0,4 g0,9 g
Voda93 g90 g

Kemijski sastav pulpe:

SastojciLubenicaDinja
kalcijum++
Kalij++
Magnezij++
Natrij++
Cinkov++
Fosfor++
Selen-+
Željezo++
Silicij+-
inozin-+
Serotonin-+
Likopen+-
citrulin+-
B vitamini++
Folna kiselina+-
Vitamin PP++
Vitamin C++
Vitamin i provitamin A++
Vitamin D+-

Korisna svojstva dinje i lubenice

Utjecaj na tijelo pulpe lubenice:

 • ima snažan diuretski učinak;
 • doprinosi normalizaciji ravnoteže vode i soli;
 • potiče gubitak težine;
 • poboljšava probavu;
 • poboljšava oštrinu vida;
 • usporava proces starenja tijela.

Kaša od lubenice preporučuje se za kompleksno liječenje mnogih bolesti:

Da bi proizvod bio zaista koristan, trebate ga pravilno odabrati.

 • pijelonefritis;
 • bubrežna kamena bolest;
 • cistitis;
 • bolest urolitijaze;
 • ascites;
 • kolelitijaza;
 • hipertenzija;
 • dijabetes;
 • dysbiosis;
 • pretilosti;
 • giht;
 • ateroskleroza;
 • anemija.

Važna svojstva kemijskih elemenata lubenice:

 • likopen sprečava kanceroznu degeneraciju stanica;
 • citrulin, učinkovito širi krvne žile kod muškaraca, ima učinak sličan Viagra.

U plodovima dinje i tikve nalazi se mnogo vlakana, što je korisno za čišćenje organizma. Liječnici savjetuju da se pojede ne više od 1,5 kg pulpe lubenice dnevno.

U nedostatku teške žučne bolesti, akutnog zatajenja bubrega, korisna je dijeta koja posti. Preporučuje se jesti samo bobice jednom tjedno, jesti 1-1,5 kg pulpe u 5-7 obroka.

Za ekcem i psorijazu korisne su 20-minutne terapijske maske: gaza navlažena sokom lubenice nanosi se na žarišta kožnih lezija.

Blagotvorno djelovanje pulpe dinje na organizam:

Dinja je dio prehrane.

 • poboljšanje endokrinog, živčanog i kardiovaskularnog sustava;
 • normalizacija ravnoteže vode i soli;
 • gubitak težine;
 • ubrzava oporavak oštećenih stanica, uklj. koža;
 • inhibira napredovanje osteoporoze i upale zglobova;
 • smanjenje rizika od razvoja katarakte i makularnih lezija;
 • jačanje imunološkog sustava;
 • brzo postizanje osjećaja punoće.

Važna svojstva kemijskih elemenata dinje:

 • serotonin, koji se naziva hormonom sreće;
 • folna kiselina, koja pomaže u normalizaciji hormonalne razine kod žena;
 • inozin u plodu jača oslabljenu kosu.

Celuloza dinje korisna je za sljedeće patologije:

 • zatvor;
 • pretežak;
 • dijabetes;
 • artritis, artroza;
 • giht;
 • dermatološke bolesti.

Korisno je jesti dinje zbog zaraznih bolesti. Kompleks biološki aktivnih tvari sadržanih u voću, s jedne strane, pojačava učinak antibiotika, s druge strane, slabi njihove štetne učinke na organizam.

Dinja pronalazi svoju primjenu u narodnoj medicini i kozmetologiji:

 1. Tretman protiv vitiliga (uklanjanje boje kože).
  Podmažite problematična područja 3-4 puta dnevno sokom dinje najmanje 1 mjesec. Korisne su 15-minutne maske za lice: zrela voćna kaša se miješa i dodaje se mlijeko da se dobije kaša.
 2. Poboljšanje stanja kose.
  Sok se pomiješa na pola s kuhanom prirodnom crnom kavom, sipa se 1 žlica. l. konjak. Proizvod se ravnomjerno nanosi na kosu, prekriva polietilenom i frotirnim ručnikom. Nakon 15 minuta, operite ih i podmažite hidratantnim balzamom.
 3. S upalom dišnog sustava.
  Koristite sjemenke dinje. Treba ih mljeti u prah, sipati u vodu (1: 8), malo zasladiti i piti 50 ml pola sata prije jela. Ova je smjesa dobra za muškarce jer pojačava erekciju, poboljšava kvalitetu sperme.
Korisne tvari nalaze se ne samo u pulpi dinje, već i u sjemenkama..

Šteta i kontraindikacije za upotrebu dinje i lubenice

Plodovi sazrijevaju u kolovozu i rujnu. Vrste koje se na tržištu pojave mnogo ranije su opasne, njihovo zrenje se ubrzava uz pomoć dušičnih gnojiva.

Nitrati uzrokuju teško trovanje hranom. Karakteristični znakovi prisutnosti nitrata u pulpi su žućkaste pruge ili bjelkaste plombe, slično kao pamučna vuna. Takvi se plodovi ne čuvaju duže vrijeme, ne smiju se davati djeci mlađoj od 6 godina..

Koristi i štete dinje ovise o količini pojedenog voća. Za odrasle osobe maksimalna dnevna dostava je 1 kg pulpe, za djecu - od 100 do 150 g.

Prekomjerna konzumacija dinje često uzrokuje:

 • mučnina, rjeđe povraćanje;
 • bol u želucu ili trbuhu;
 • nadutost;
 • proljev, dehidracija;
 • oticanje lica.

Postoje i stroge kontraindikacije u kojima trebate napustiti dinje:

 • čir jednjaka, želuca, crijeva;
 • pankreatitisa;
 • enterokolitis;
 • alergijske reakcije na pelud ragweed-a;
 • dijabetes;
 • treće tromjesečje trudnoće, dojenje.

Uz ove bolesti, štetno je jesti svježe, natopljene, slane lubenice.

Štetno je jesti dinje na prazan želudac i zdrave ljude. Nakon uzimanja glavnog obroka, preporuča se napraviti dvosatnu pauzu prije konzumiranja deserta..

Ne preporučuje se konzumiranje plodova zajedno s drugom hranom. Nepoželjno je kombinirati lubenice sa sirevima - imaju puno kuhinjske soli. Natrij u svom sastavu zadržava tekućinu u tkivima dugo vremena, to može dovesti do jakog oteklina.

Rezano svježe voće mora biti zaštićeno ljepljivim filmom. Lubenica se može čuvati u hladnjaku 1 dan. Temperatura ne smije biti blizu 0 ° C, inače će brzo izgubiti svoj okus, boju, sva korisna svojstva. Ostatak dinje čuva se na hladnom mjestu ne više od jednog dana.

Ako pronađete pogrešku, odaberite dio teksta i pritisnite Ctrl + Enter.

Blagotvorna svojstva lubenice. Liječenje. primjena

Ljeto je već počelo, što znači da nije daleko vrijeme kada će se na našim tržištima pojaviti lubenica, čije se korisne osobine želim prisjetiti danas na svom blogu. Svi znamo, naravno, kako izgleda lubenica. Ovo je jednogodišnja biljka koja ima razgranatu stabljiku koja se širi duž tla i naraste u dužinu do tri metra..

Listovi lubenice su prilično krupni, a plodovi krupne bobice, glatke na vrhu. Plod ima ukusnu, sočnu i slatku kašu. Smatra se da je rodno mjesto lubenice Afrika, točnije njezin južni dio. Upravo tamo, u pustinji Kalahari, ovu biljku možete pronaći iako u divljini..

Korisna svojstva pulpe lubenice

Dakle, kako je lubenica dobra za tijelo? Celuloza lubenice sadrži šećer u obliku fruktoze, glukoze i saharoze, vlakana, pektinskih tvari, folne kiseline, vitamina PP, C, B1, B2, karotena.

U pravilu se lubenica konzumira zrela i svježa kao poslastica ili desert..

Budući da sadrži veliku količinu vode, izvrsno je utažiti žeđ. Iz tog razloga se lubenica koristi i kod groznice..

Diuretički učinak lubenice odavno je poznat u narodnoj medicini, pa ga preporučuje jesti za edeme koji nastaju zbog problema s bubrezima i kardiovaskularnim sustavom..

Kod bolesti jetre, sok lubenice pomoći će uklanjanju viška tekućine iz tijela. Također, njegova korisna svojstva nastaju zbog činjenice da pruža dodatnu prehranu jetrenom tkivu u obliku šećera koji se lako apsorbiraju..

Kaša lubenice sadrži veliku količinu vlakana, pa je vrlo korisna za crijevnu mikrofloru u tijelu, jer poboljšava aktivnost korisnih mikroorganizama u našim crijevima. Vlakna također pomažu u poboljšanju probave hrane i pomažu u uklanjanju kolesterola..

A prisutnost vitamina C i folne kiseline ukazuje na anti-sklerotično svojstvo..

Također, lubenice se koriste u prehrani u borbi protiv anemije i kamenaca u žučnom mjehuru i mokraćnim putevima..

Lubenice su korisne kod gihta, ateroskleroze i artritisa. Ako ih stalno koristite, možete se riješiti kroničnog gastritisa. To je učinkovit choleretic i diuretik.

Korisna svojstva kore lubenice

Prednosti lubenice ne završavaju se samo s mesom. Kora se, kao i pulpa, koristi u narodnoj medicini.

Posebno je važno koristiti sušene kore kada svježe lubenice nisu dostupne..

Dekocija ovih kore ima vrlo dobra diuretička svojstva. Omjer kore i vode 1:10.

Diuretički učinak postiže se primjenom sušene kore 5 grama prije jela. Možete ga piti s vodom i medom. Kora se najprije mora očistiti nožem od gornjeg sloja.

Također svježe i suhe kore mogu se koristiti za liječenje kolitisa u djece..

Kandirana lubenica oguliti. Recept

Kandirano voće priprema se i od kore, koja se može koristiti kao desert ili za ukrašavanje jela..

Da biste to učinili, trebate uzeti dva kilograma lubenice, odrezati ih od njih i izrezati na komade. Zatim ih isperite u vodi i ukuhajte u šećerni sirup. Za sirup se uzima 700 grama šećera na litru vode. Morate kuhati dok ne vidite da su komadi dobro natopljeni sirupom i postali prozirni.

Sada ih treba prenijeti na sito tako da se sav višak sirupa naslaga. Zatim se raširite na listovima da se osuše (po mogućnosti šperploča). Kandirano voće trebate sušiti u pećnici na oko 40 stupnjeva ili na sobnoj temperaturi tijekom 24 sata.

Nakon toga, kandirane lubenice dobro posipajte šećerom u prahu i još malo osušite. To je to, sad stavljamo kandirano voće u staklenke za skladištenje, hermetički ih zatvarajući.

Korisna svojstva sjemenki lubenice

Sjemenke se koriste za suzbijanje glista poput vrpce.

U sjemenkama lubenice nalazi se i ulje..

Ponekad se u svrhu borbe protiv žeđi pravi takozvana lubenica "mlijeko". Za to se sjeme usitni i opere u vodi (hladnoj). Omjer sjemena i vode je 1:10. Da bi ovo mlijeko bilo ukusnije, možete mu dodati malo šećera ili sirupa.

Natopljena lubenica, recept

Natopljena ili slana lubenica ima prilično ugodan okus. Za kuhanje takve lubenice pogodno je i potpuno i poluzrelo voće. Treba ih probušiti oštrim štapom i staviti u salamuru. Za 10 litara vode uzima se 800 grama soli. Oni će biti spremni za upotrebu za otprilike mjesec dana..

Svježe lubenice također se mogu čuvati nekoliko mjeseci, ali moraju se stvoriti neki uvjeti. Da bi to učinili, treba ih objesiti u mreže, na primjer, u podrumu, gdje je uvijek cool, ili staviti u kutije u koje se nalazi pepeo..

Ponekad se sok lubenice bere za buduću upotrebu. Ako sok kuhate jako dugo, možete dobiti svojevrsni "med", koji će biti gust i sadržavati do 90 posto šećera.

A sada predlažem da se odmorim od teme medicine i vidim kakve prekrasne skulpture posljednjih godina vješti majstori prave od plodova lubenice. Ovo su samo remek-djela! Šteta je što su to pokvarljiva remek-djela i vjerovatno ih nećete moći sačuvati za povijest. Iako je u modernom svijetu sve moguće)

2. Šećer: vrste, klasifikacija i asortiman. Kemijski sastav, hranjiva vrijednost, pokazatelji kvalitete različitih vrsta šećera. Uvjeti i razdoblja skladištenja

Sterlet sjeverna dvina