Arak sri lanka


- Voli li piti?
- Ne, ona ne. Ali pije.

N. Gogol, "Brak"

Stigao u hotel Club Bentota. Arhitektura hotela je u njemačkom stilu, kažu, izgradili su je Nijemci.

Rijeka Bentota, jedna od najvećih rijeka na Šri Lanki. Hotel je smješten na uskom ražnju, zapravo na otoku koji formira Indijski ocean i ušće Bentote.

Pogled na hotel s one strane rijeke. U njega možete ući samo vodom.

Gušteri šeću oko teritorija hotela ne strahujući se pred bilo kim. Fotografija je još uvijek relativno mala, ali jednom smo vidjeli tri metra. Aboridžini kažu da zapravo grizu, a osim toga otrovni su. Ali napadaju samo one koji ih snažno ne vole. Gušteri su pozitivno reagirali na nas, iako smo se pokušavali držati dalje od njih.

Također, hotel je pun slatkih čipsa, ljudi se gotovo ne boje, hranu hvataju sa stolova u restoranu, pa čak i samo iz ruke.

I ne oklijevaj.

A točno ispred našeg balkona sjedila je sova i gledala nas osuđujućim pogledom.

Za zabavu gostiju u hotelu u večernjim satima priređuju se razne vrste emisija, nastupi narodnih umjetnika.

Ples na Šri Lanki glavni je element narodne kulture i ima drevne tradicije.

Marina Vladimirovna na obalama Indijskog oceana.

A ovo je na obalama Bentote.

Plakat na ulazu u restoran. Dobar dečko, dobra djevojčica i loš momak, loša djevojka. Šri Lanka je prilično puritanska zemlja, vodič, na primjer, piše kako sunčanje na plaži na suncu ne dolazi u obzir..

U hotelskom baru.

Beruwela, malo selo u blizini našeg hotela. Ovo je središte. Naselja na Šri Lanki, ako ne zauzmete velike gradove, sastoje se od jedne duge ulice koja se prelazi jedna u drugu; ne postoji jasna granica između gradova.

Prometni kontrolor bori se s kaosom na ulici.

Sadnja hevea - gumenih stabala. Britanci su Heveu iz Južne Amerike u Šri Lanku donijeli 1876. godine, odavde u Singapur, a odatle se proširila po jugoistočnoj Aziji.

Uz pomoć tako jednostavnog uređaja, Šrilankanci sakupljaju gumeni sok - lateks od polovice kokosa. Svaka dva dana u kore se napravi kosi rez preko kojeg bijeli sok teče u posudu odakle se sakuplja i šalje na obradu. Šri Lanka je jedan od glavnih izvoznika prirodne gume.

Drvo Bodhija, sveto za budiste. Vjeruje se da je Buda sjedio pod njim kad ga je prosvjetljenje pogodilo..

Marina Vladimirovna skuplja ananas. Šri Laka se smatra rodnim krajem ananasa, Šri Lanke su jako ponosne na njih i ananas je tu stvarno, vrlo, vrlo ukusan.

Na bazaru smo vidjeli voće koje se nije moglo prepoznati. Male tvrde crvene jabuke, užasno kisele. Konzumira se sa soli.

Na Šri Lanki raste takozvani kraljevski kokos. Za razliku od uobičajenog, ima svijetlo narančaste plodove. Smatra se da nevjerojatno dobro podmiruje žeđ, a između ostalog pomaže i kod mamurluka.

Evo još jedne biljke s prekrasnim plodovima, koju smo u početku pogrešno prihvatili zbog neke specifične sorte ananasa. Kao što se ispostavilo, ne, domaći nazivaju ovu biljku takei, plodovi iznutra su crveno-žute boje i izgledaju kao ananas, ali su apsolutno nejestivi. Sadi se isključivo u ukrasne svrhe..

Takey stablo u cjelini. Unatoč činjenici da raste na kopnu, ima deblo razgranato u donjem dijelu, poput stabla mangrove.

Glavna stvar. U ovom su dijelu Šrilančani spremni ponuditi pića različitih sorti i kvaliteta, pokušavajući zadovoljiti najzahtjevnije ukuse. Najjednostavniji je arak (na slici s lijeve strane), takozvana palminka votka. Nema to ništa zajedničko s arapskim Arakom, niti s okusom niti sa proizvodnom tehnologijom. Ne miriše na anis. Predstavljen je u desecima sorti, snage od 28 do 34 stupnja. Razlikovati između mladog araka, gotovo prozirnog i starosnog - tamnog. Po ukusu, ako uzmete sazreli arak dobrih sorti - nije loše, mladi arak - tako-tako (što je za očekivati).

Zanimljiviji napitak je takozvani crveni rum (u sredini). Napravljen je od soka crvene banane. Ovaj se sok smatra ljekovitim na Šri Lanki, koristi se u mnogim kozmetičkim pripravcima. Okus crvenog ruma razlikuje se od onoga na koji smo navikli, ali i prilično dobar. Tvrđava prema Mendeleevu - 40 stupnjeva.

Još jedno šrilanško piće je rakija (desno). Općenito, na Šri Lanki se grožđe gotovo nikad ne uzgaja, pa ostaje nejasno od čega se pravi rakija. Na boci piše da se pravi uz dodatak prave francuske rakije. Pa, znamo cijenu takvih natpisa. Po ukusu - obična obična rakija.


Šrilankanci također prave lokalni džin, kao pravi istraživači smo ga okusili, ali okus nam se uopće nije svidio, a nismo ni imali priliku fotografirati. Alkohol u Šri Lanki je skup (u usporedbi s cijenama ostale robe), boca dobre sorte košta 1.500-2.000 lokalnih rupija (pretvoriti u dolare, podijeliti sa 100), a ekskluzivne sorte mogu koštati i do 4-5 tisuća.

Teta je prošetala divokoze.

Marina Vladimirovna je osedlala slona i guši se s njim.

I ovdje plivaju.

Majmun na ulici.

Vidjeli smo prilično neobičan muzej na otvorenom - građevinski valjci. Sva oprema na Šri Lanku uvozi se, obično iz Indije. Lokalne industrije praktički nema, Šrilankanci čak ne prave bicikle, samo hranu i odjeću.

Stigli smo u Kraljevski botanički vrt u Peradeniya, u blizini Kandyja. Vrt na ovom mjestu poznat je još od XIV stoljeća, ali stvarni razvoj dobio je nakon dolaska Britanaca, 1821. godine. Sada je to gigantsko njegovano područje na kojem raste tisuće vrsta vanzemaljskih biljaka iz cijelog svijeta..

Neka stabla su starija od 150 godina, posebno divovski ficus.

Sejšelska palma, to je i dvostruki kokos (na tanjuru piše - dvostruki kokon). Voće s najvećim kokosima, do 20 kg. U pozadini je spomenik Georgeu Gardneru, prvom upravitelju botaničkog vrta.

Araucaria, uvezena iz Australije.

Atrakcija vrta u Peradeniji je ogroman broj letećih lisica koje se u grozdovima vise o drveće (oni lete noću).

Vrt je prepun spomen-stabala koje su zasadile razne poznate osobe. To je, posebno, željezno stablo posađeno, kao što tablica pokazuje, 1891. godine ruski car Nikola II. Istina, u to vrijeme nije bio kralj, već nasljednik. Željezno stablo smatra se nacionalnim simbolom Šri Lanke.

A ovo stablo (Žuta Saraka) zasadio je Jurij Gagarin.

Stigli smo do središta otoka, grada Kandy, drugog po veličini na Šri Lanki. Od 16. do 19. stoljeća Kandy je bio glavni grad, dok su obalom vladali Portugalci. Kasnije su ih Britanci otjerali, pokorili Kandy. Kažu da je Kandy bila omiljeno mjesto za odmor Britanaca, grad u planinama, ovdje nije tako vruće kao na obali. Umjetno jezero u centru grada.

Zatvor Kandyan. Ostalo od Britanaca, korišteno prema svojoj namjeni.

Ogromna statua Bude postavljena je na planini, vidljiva s bilo kojeg mjesta u gradu.

Hram Dalada Maligawa u Kandyju. Ovdje se čuva glavno svetište Šrilankana, sveti Buddha. Zub je nakon kremiranja dao indijskom kralju Kalinga, na otok je došao 311. godine. Tada je izbio još jedan međužupanijski rat između indijskih kneževina, a kralj koji ga je tada posjedovao poslao ga je na otok, bojeći se da će Budin zub pasti u ruke neprijatelja.


Osmerostrana građevina u prvom planu je tribina s koje se kralj obratio svojim podanicima. Sada sadrži knjižnicu u kojoj se čuvaju jedinstveni rukopisi..

Iza ove zavjese je Budin zub. Obično ga kriju od ljudi, ali jednom godišnje ga izvade, priredivši šarenu povorku slonova i popratni festival.

Izvan zida je kraljevska palača. Izgleda prilično skromno.

Plantaža čaja. To je u planinama, na obali, klima za uzgoj čaja nije prikladna. Šrilankanci tradicionalno uzgajaju i konzumiraju uglavnom crni čaj, za razliku od većine zemalja jugoistočne Azije..

Beruwela. Svježe ulovljena riba na prodaju. Najpopularnija riba na Šri Lanki je tuna.

I to se, dakle, suši. Okusilo se nekoliko sorti, nije loše.

Prodaju se i zubi morskih pasa, očito za uređenje interijera..

Škola u Beruweli. Školovanje na Šri Lanki je besplatno, uključujući visoko obrazovanje.

Marina Vladimirovna sudjeluje u povorci baklje s aboridžinima.

Ogroman kip Bude, podignut u spomen na razorni cunami 2004. godine. Tada je na Šri Lanki umrlo 30 tisuća ljudi.

Ovo nije ograda, već željeznička pruga koju je isprao cunami i stala bočno. U blizini je položena nova nit, a stara je bačena.

Zgrada uništena cunamijem; drvene su kuće bile potpuno isprane, ali ova je kuća od opeke djelomično preživjela.

Hram Pushparama. Arhitektura je potpuno netipična za budiste. U dane Britanaca koristila se kao kršćanka, sada opet budistička, ali i kršćani se u njoj mogu moliti. Kao što smo napomenuli, Šrilančani ne pridaju veliku važnost strogom poštivanju religijskih kanona. Na primjer, budistički monasi, kojima je strogo zabranjeno raditi na Šri Lanki, prkose rukama od rada. Isto se odnosi na poštivanje mnogih drugih vjerskih zabrana..

Unutar hrama nalazi se mnogo naslikanih skulpturalnih skupina koje prikazuju prizore iz života Bude.

Putovanje uz rijeku Maduganga. Navikli smo na činjenici da se na mjestu gdje se ulijeva u more rijeka širi, tvoreći deltu. U Šri Lanki je obrnuto - rijeke (i Bentota i Maduganga) ulaze u more u relativno uskom kanalu, a uzvodno se šire do gotovo morskih prostranstava.

Uz obale rijeke ima puno guštera koje već poznajemo.

Lokal s majmunom.

Na otoku na rijeci uzgaja se cimet, također je cimet, aboridžin nam pokazuje obradu. Zelenu koru narežemo nožem, zatim iz nje iscijedimo cimetno ulje, a ostatak podijelimo i osušimo - dobivamo poznate štapiće cimeta. Na Šri Lanki se uzgaja puno cimeta, a šrilanški cimet smatra se najboljim. Sobs-ne, cimet je točno šrilanški cimet.

I ovdje smo prikazani kako plete prostirku s palminog lišća.

Uvijanje kokosovih vlakana.

Život na otoku prilično je skroman. Ovo je kuhinja, dnevni boravak ne izgleda bolje.

Mali samostan na obalama Maduganga.

Marina Vladimirovna proučava građu samostanske knjižnice. Kao što nam je objašnjeno, samostan sadrži drevne rukopise i rukopise, vrlo vrijedne.

Proučavanje budističkih sutri nije bilo uzalud.

Monastička ćelija na malenom otoku.

Plivamo uskim kanalom. Gusta vegetacija s obje obale konvertira se nad glavom u neprekinut svod, ljepota je divlji i neljudski.

Otplovili smo do ribnjaka. Ovdje se u kavezima uzgaja nekoliko vrsta riječne ribe.

Marina Vladimirovna s gađenjem gladi krokodila.

Idemo dalje. Ova neopisana građevina je rudnik mjesečevog kamenja u blizini Kahave..

Stijena se s rudnika podiže ručnim vratima.

Tehnologija je jednostavna poput mjesečine. Podignuta stijena ispunjena je u pladnju grančica vrbe.

I pere se u posebno opremljenom rezervoaru.

Oprani su sortirani prema veličini, stupnju i kvaliteti. Marina Vladimirovna s plijenom.

U rudniku se minira uglavnom mjesečev kamen, ali se nalaze i dragocjeni - safiri, rubin, topaz, granati itd. Neobrezan izgled je neprimjetan.

I ovdje je Marina Vladimirovna preuzela rezanje.

Izrada nakita.

I konačno, zbog čega je sve počelo - sama prodavaonica nakita. Dragocjeno kamenje minirano je na Šri Lanki na mnogim, kažu, kamenje se može naći na 90% teritorija. Otuda ogroman broj nakita i dućana, doslovno na svakom koraku. Prodaju i gotove proizvode i jednostavno obrađeno kamenje. Marina Vladimirovna, sjajna stručnjakinja u tom pitanju, tvrdi da su cijene jeftine.

Stigli smo u grad Galle na južnoj obali. Do 19. stoljeća bila je najveća luka otoka.

Galle je poznat po tvrđavi, koju su Portugalci sagradili u 16. stoljeću. Kasnije su utvrdu zauzeli Nizozemci, a još kasnije Britanci. Utvrda je savršeno očuvana.

Protestantska crkva, preostala iz Nizozemske, 17. stoljeće.

Nešto jasno hinduistički, naizgled hram. Većina stanovništva Šri Lanke čine sinhalezi koji se pridržavaju budističke religije, ali isto tako ima i priličan broj tamilskih, hindusa. Uglavnom žive na sjeveru otoka (a Galle je na samom jugu), ali neki su raštrkani po cijeloj zemlji..

Muzej maski u Ambalangodi.

Izrada maski i cijelih skulptura tradicionalni je zanat za Šri Lanku, koriste se u ritualnim predstavama i plesovima, a sada kao suvenir za turiste.

Maske su izrezane od balze (ovdje se zove stablo Kaduru), najlakšeg drveta na svijetu, i obojene svijetlim bojama. Ovo je, na primjer, maska ​​Duha vatre.

Takozvana Sunčana maska ​​koristi se u ritualima za obnavljanje tjelesnog i mentalnog zdravlja. Vjeruje se da osoba može patiti od osamnaest bolesti uzrokovanih odgovarajućim demonima, oni su predstavljeni na maski..

Farma kornjača. Marina Vladimirovna s mladom učenicom.

Sri La Laka: Turistički vodič za tropski san. 1. dio.

Kada na ulicu napustite aerodrom u Colombu, a klima uređaj završi, čini se da ste gurnuti u vrući bazen, gdje i dalje uspijevate disati pod vodom. Taj osjećaj stvara vrući, 100% vlažni zrak Šri Lanke. Međutim, navikneš se na 2 dana, a ako znaš da ćeš se naviknuti, to nije osobito neugodno..

O letu

Letjeli smo za Lanku letom Air Arabia 20. prosinca, na moj rođendan. Smiješeći se slatko, pitao sam upravitelja ako imam pravo na poklon kad letim u svoju DR (moram reći, u Emiratima, u ovom slučaju, daju kolač). I on je, nasmijano se slatko, odgovorio da ne, ali mogu sebi kupiti dar iz duty free kataloga.

Usput, obroci na brodu dostupni su samo uz naknadu. Konačno smo krstili ovu zrakoplovnu tvrtku Ciganin kad smo tražili pokrivač za dijete (bilo je hladno), na što su nam rekli - deke ne dajemo, ali možete ga kupiti za 9 dolara. Ako izuzmemo ove sitnice usluge, tvrtka obavlja svoje primarne funkcije - isporučuje se tamo gdje je obećano, bez zastoja i kašnjenja. Ali, ako letite na svoj rođendan, znate što trebate učiniti.

O smještaju

U Colombu nas je sreo naš ruski kolega Dima, koji se već dobro naselio u Cejlonu, a tijekom našeg putovanja predložio je sve vrste životnih hakova. Taksijem smo stigli do mjesta prebivališta, sela Dodanduwa (5 km od mjesta Hikkaduwa), trebalo je 3 sata. Ima mnogo više proračuna i zabave, međutim, i duži put - autobus plus vlak, ali s djetetom i puno stvari, odlučili su odbiti. Međutim, ako putujete s više ili manje svjetla, pokušajte: uranjanje u okruženje Šri Lanke i zadivljujući pogled na ocean!

Prostrana kuća u kojoj smo unajmili sobu stajala je u pravom tropskom vrtu. Iako se na prvi pogled ovaj vrt činio kaotičnom džunglom bez reda i organizacije. Ali tada se ispostavilo da začini, začine, banane, papaje, kokos, kao i nepoznato jestivo voće s teško izgovarajućim imenima rastu tamo uredno..

Oko oceana

Za ljubitelje flegmatične chupakhany u mirnoj vodi, odmaralište Hikkaduwa nije baš prikladno, ovo je mjesto vjerovatnije za surfere - valovi ovdje nisu slabi. Postoje ugodne hotelske plaže i divlje. Postoji mjesto gdje ogromne morske kornjače plivaju do ruba vode; mogu se glačati i hraniti algama.

Najposjećenija plaža je javna. U osnovi, tamošnji stanovnici idu na kupanje (koji su doslovno stali u red da se slikaju s našom plavokosom bebom). On je, po mom mišljenju, najprikladniji za obiteljski odmor. Zbog obližnjeg grebena valovi su ovdje mali - prikladno je plivati ​​s djetetom i možete plivati ​​s maskom. Vrijedno je jednom pokušati - a onda je nećete povući za uši. Nekoliko puta su me napale ribe leptira, otjeravši me. Iako su mali, ne znate što da očekujete od njih, pa sam odletio, zabacujući noge.

Na jednom od plivanja, prilično daleko od obale, smrzavajući se od tihog (i kako još - s cijevi u ustima) užitka, pogledao sam bizarnu šarenu ribu koja se micala u koraljima i polako podigao glavu gore i udesno... "Oh!" - samo mi je bljesnulo u glavi. Na udaljenosti od metra, zdrava crna riba s čelom, bijelo-bijela, kao nauljena usta, lebdjela je u vodi, zureći u mene. Momci su vidjeli takav metar, a moj je bio sedamdeset centimetara. "Da samo nije mislila da mi treba nešto od nje", to je bila druga stvar koja mi je bljesnula u glavi, i počeo sam se polako okretati, pokušavajući ne pijuckati cijev i istovremeno ne izgubiti iz vida ljepotu. U međuvremenu, valovi koji su udarali na greben izdajnički su me vratili k njoj. Međutim, razišli smo se bez incidenata. Tada je čak sanjala o meni i rekla nešto mudro o životu svojim bijelim lijepim ustima.

O hrani

Ako se želite detaljno upoznati s nacionalnom kuhinjom Šrilanki, onda biste trebali odgoditi izlet u kafić. Najživopisnija jela u ugostiteljskim objektima (često prilagođena turistima) neće vam ponuditi. Možete ih isprobati samo u lokalnim kućama. Stanovnici Šri Lanke iznenađujuće su otvoreni, društveni i često vas, gotovo odmah nakon susreta, pozovu u njihovo mjesto na ručak ili večeru..

Najpopularnije nacionalno jelo je curry, odnosno riža s raznim umacima i dodacima. Štoviše, mještani imaju doručak, ručak i večeru. Umak se može temeljiti na povrću, mesu, plodovima mora. Samo je jedna stvar nepromjenjiva - gotovo sva hrana velikodušno je aromatizirana ljutom čili paprikom, a Europljanin koji nije naviknut na takve prijeme naći će jela vrlo, vrlo vrućim. Susreo sam zelenu i crvenu ljutu papriku čak i u krafnama posluženim za desert..

Sami smo jeli skuti sa voćem, kajganom, palačinke za doručak, kuhanu kašu. Za večeru su kuhali ribu i plodove mora (koji nisu jeftiniji od naših, ali svježe ulovljene), ponekad piletinu (tamo nema drugog mesa), kuhali su kasavu (imao je okus kao krumpir, samo mrvicu više). Isprobane dvije vrste voća nazvane "koss" ili "jackfruit". Jedan od njih može se pripremiti tako da ima ukus mesa, a drugi je ljepljiv, sladak, sklizak, po konzistenciji sličan pamučnoj vati natopljenoj sokom iz tropskog voća.

Jednom u posjeti ponudili su nam da kušamo cvijet banane. Na drvetu izgleda poput velike, tamne, crvenkasto-ljubičaste obrnute mrlje koja kruni kraj gomile banane. Služi se prženo ili pirjano. Ali okus nikad nismo naučili. Jer je bilo tako SAVRŠENO da smo taj cvijet oprali jakim alkoholom poput vode. Vatra u ustima, suze iz očiju!

Usput, otkad smo na otoku s dvogodišnjim djetetom, pojasnili smo - da li lokalna djeca stvarno jedu takvu začinjenu hranu normalno? Od koje dobi ne jedu posebnu hranu, već paralelno s odraslima? Počinju pokušavati s dobi od tri godine - stigao je odgovor.

Od plodova se sjećam ananasa, dječijih banana, papaje, manga, dvije vrste kokosa - tradicionalni "pol" s gustom kašom i pićem "tamili" (potonji su bili samo favoriti, spašeni od žeđi i posljedica začinjene hrane).

Na piće. Prije svega, Cejlon je poznat po čaju. Opskrbljuje se u stotinu i pol zemalja, a proizvodi se u količinama većim od 300 milijuna kg godišnje! Cejlonski crni čaj ima bogatu boju i plemenitu klasičnu aromu. Okus je gust, ali ne gust, dobro fermentiran. Tradicionalno se pije prilično jako, s puno mlijeka, šećera i cimeta..

Nekoliko riječi o alkoholu. Na Šri Lanki je arak tradicionalno piće za odrasle. Riječ je o piću na bazi destiliranog soka kokosovog stabla („toddy“) jačine jantarne ili čajne boje jačine 31-36 stupnjeva, neutralnog okusa i prilično egzotične, „tople“ arome. Lokalno pivo Lion također je bilo vrlo ukusno. Usput, boce piva i araka možete vratiti u iste "vinoteke" - to će vam uštedjeti nekoliko desetaka rupija prilikom vaših sljedećih kupovina alkohola.

Malo o lokalnim tradicijama

Detaljno nam je rečeno o „nedjeljnoj tržnici“, odnosno nedjeljnoj tržnici, još nekoliko dana, ali još uvijek nismo mogli zamisliti što se događa. Umjesto toga, mislili smo da možemo, dok nismo stigli. Između redova s ​​kućnim potrepštinama, alatom, tkaninama i odjećom u uskim prolazima tekule su dvije rijeke ljudi (uglavnom lokalno stanovništvo) - naprijed-natrag. Glasni, neprestano ponavljani pozivi trgovaca, masa nerazumljivih uređaja, gužva i tišina - tako sam vidio nedjeljnu tržnicu.

Kad smo se pretvorili u redove s voćem i povrćem, humka je postala tri puta glasnija i nadopunjena je metalnim tutnjavom - prodavači su bacali utege na željezne vage. Dozivali su još glasnije, ovdje je bilo još više ljudi, dečki i ja smo se naizmjence izgubili iz vida, a naš vlastiti oblik, vjerojatno, bio je prilično zapanjen ovim beskrajnim šarmom.

Vratili su se istim putem, u redovima odjeće očajnički sam se obračunao s jednim ujakom koji je prodavao saronge (nacionalna muška suknja iz Šrilanke). Čak i fraza "učini ga jeftinijom", naučena na sinhaleškom, nije pomogla u smanjenju cijena, a u odgovoru je on slomljenim engleskim jezikom objasnio: "Ovo je cijena za lokalne stanovnike. Bijeli ste. Pa za vas je ovo već normalna cijena, kupite! " Stečena. Kao djevojci bilo mi je tužno što sam napustio tržište bez odjeće, ali bijeda je uzela svoj danak - samo je šačica sitnica lupala po džepovima mojih kratkih hlača...

Na samom izlazu, na rubu, na platnenoj krpici ležala je hrpa raznobojnih vrpci i čipke. Brinuo ih je 45-godišnji Lanka. Izvadio sam sav "rubac" i uzeo mali komad čipke od fuksije, iz kojeg sam po dolasku u Rašku sašio ekstravagantno donje rublje.

Posebno bih vam želio ispričati o lokalnoj tradiciji - odmoru "Veliki gel". Kad djevojčica postane djevojčica (u smislu da je sposobna za rađanje djeteta), u njenu čast priređuje se veliki praznik, gdje dolaze rođaci i prijatelji. Od tog dana djevojčici je dopušteno da se slika i ona sretno hoda - uostalom, sada je gledaju kao nevjestu. Mogu reći, pod dojmom - nisam čuo za tako nešto. Možda bi tako radosno i svečano dočekali sazrijevanje maloljetnika u našoj zemlji - bilo bi bolje sačuvati kontinuitet i povezanost generacija. Može biti…

Arak sri lanka

. nije odgovarao ukusu. Po mom mišljenju, vrijedi uzeti samo "Arak", popio sam to hoo. a o njoj (votki) odvojeno.... ovdje je tekila smršala "dobro"... Treba pitati Vadima o lokalnoj Vodki - "Arak". Na Internetu je bilo nekoliko recenzija. Pitao sam. Potvrdno klimanje glavom, bez razmišljanja.... "Sve" je što više moguće. Lokalne riječi poput Varung, Matahari, Arak, Bintang, Rafting, Bird Park, Kechak, Barong, Pura, Sarong, Gunung, Agung......, Zahtijevao sam od njega čaroliju na svetom, "Araku", na 10 stupnjeva, da će zaboraviti na takvo smeće kao "uzgojeni" ujak Bob.... Kute do duboko kasno u potrazi za originalnim koktelima i 40% Araka), ali kad se ovaj napuhani chalabuda podigao u zrak i počeo se vrtjeti.... litra boca gina "Gordens", napunjena lokalnom 40% votkom "Arak" ispod plute. A što, za dva dana, uopće... još ne.

Self "Kulturni trokut" i Unawatuna

. "vrlo egzotično. Da, svaki dan smo pili lokalno piće Arak za večerom. Sa kola je jednostavno izvrsno. Leonovo pivo je također dobro.. soba. Vrlo lijepo i lijepo mjesto, popili smo puno arak s Leslie i nizozemskim parom na večeri))) pijan nije išao... moja supruga je stavila i moje i moje stvari, a ja sam se grijao s arakom)))). Nismo imali baš sreće s hotelom. Nije bilo normalno mjesto. Teško je zamisliti mjesto. Općenito, večera s ovakvim arakom je nešto ! Ukupni troškovi putovanja: let + 13 dana na otoku + vozač s automobilom + hoteli + izleti + hrana svaki dan (s jastozima i rakovima u restoranima) + arak + pokloni za rodbinu i prijatelje + prijevoz na plaži + savjeti. 3200 dolara 2. Uvijek i svugdje se bavite! (Apsolutno posvuda). Pokušajte sniziti cijenu najmanje 2 puta. Osim u restoranima i trgovinama koje prodaju arak)))

Malo jesenskog ljeta. Colombo-Kandy-Dambulla-Sigiriya-Beruwella-Bentota-Colombo.

Nema prijava na let, sve je na rasporedu. I tamo i natrag avion je bio nepotpun, tako da ste mogli leći u leđa. Na povratku su se bolje hranili (i navodnjavali). Pića su uključivala pivo, vino, arak, viski, sokove i, naravno, cejlonski (!) Čaj. U duty freeu nema arak ili crveni rum, međutim, arak je kupljen u avionu po izvrsnoj cijeni od 9 dolara za 0,75. - arak (kokosova rakija)

Indonezija je toliko različita. 4. dio: Flores.

. prošli palmino-lontari, od soka od kojeg se pravi palmin šećer i arak - palmika votka. Na putu smo se zaustavili u selu gdje proizvode palmu votku - arak. Proizvodnja se postavlja tik uz cestu na otvorenom. Oko "radionice". sagrađene su originalne fotografije mjesečevih zraka. Arak se niz kante bambusa iz njih spušta u kanistere. Doveli su nas da isprobamo lokalni proizvod - po ukusu je.

Bali i drugi otoci Indonezije s predškolcem. Treći put. bok opet.

. ili ne, ali na povratku su odnijeli malu keramičku bočicu "Arak", kupljenu i pakiranu u Denpasaru Dyutiku, bez da su zapravo razumjeli što. Došavši u luku, zbunio sam Marseille s mjenjačnicom valute, kupio pivo i arak (palmova mjesečina) - morali smo putovati još tri dana, a zalihe dovedene s Balija ponestale su.... nekoliko minuta zaustavili su se kod trgovca kukuruzom, gdje su ispod poda kupili arak, u oblačnim plastičnim bocama, naizgled uhvaćenim iz podjednako oblaka.

Nezaštićena Indonezija: Otok Flores.

Prije nego što smo skrenuli u unutrašnjost, zaustavili smo se na putu. A Marcy nam je pokazala kako se pravi lokalni mjesec - Arak.... već 45 tisuća rupija. Kasnije sam u trgovini u zračnoj luci vidio arak izliven u čvrste staklene boce s naljepnicama, već preko 125. Nakon kušanja Araka, put se skrenuo duboko u otok i opet počeo penjati serpentinama.

Island automobilom

. Clement. Zviždao je svim ušima oko Jemena i oglašavao ovaj "Arak", za koji se ispostavilo da je čudan, sladak, alkoholni kašalj obojen malahitom, slično.... Ovaj močvarni "Arak" nije se otkotrljao ni do jezive haringe ni do ukusne ovčetine, pa je korištena teška artiljerija.

Sudan

... U međuvremenu se humorist nasmiješio i predao mi putovnicu. Cijenila sam humor. I ja volim takve šale, zašto kriviti druge? A u Sudanu voze vlastitu votku, datum. Zove se "arakija". U početku je odvratan okus, ali to može učiniti i za dezinfekciju.... boca "Cola" i ponudila da isprobate sadržaj - votku s datumom "arakiya". Sjećam se, dok sam još bio u Libiji, tražio sam priliku da kušam ovu.... Ideja, to bi se moglo dobiti i na umjetnički način miješanjem arakije sa "Spriteom". Imali smo čak i desert - naš koncept nepoznat.

Uz doline i preko brda (4)

. samo jedna osoba iz autobusa. Vidjevši to, domaćica se odlučuje za votku s anisom. Nikad ga nisam probao i odlučio sam to učiniti. tvoja jelijeva riba je pogrešna stvar. Radi se o araku. Kozji sir je prilično dobar, a da ga nisam dobio.

ČAJI, KRVI I PIJENI MUŠKI KARTICI. 2. dio

. nije loše. Od jakih, jedino što se može piti je rak. Najpoznatija sorta je „Old Arak“, ima žutu boju, a nastaje destilacijom fermentiranog.

Putovanja u Šri Lanku

., jeli smo kuhani kukuruz, pili vlastitu votku i kušali lokalni "Arak" napravljen od soka od ananasa, večerao u restoranu s rižom i piletinom.... kafić i „pio“ do Colomba (4 sata). Kupili su više araka za suvenire, hranu za večeru i otišli na aerodrom, još.

Kalutara, Mermaid Hotel & Club 3 *

., priredili odmor za mještane. Kupili smo hvaljeni arak, vino i lokalno pivo (hotel ima bolje pivo, arak (810 rupija) -5 bodova, iako.

Arak je popularan među lokalnim pićima na Baliju, okus je specifičan. Vrlo ukusno s medom i lipom, dodali smo i Sprite, preporučujem isprobavanje :) Osobno smo za večeru potrošili 260-280 tisuća rupija u restoranu s pogledom na more (u Amedu za isti set od 150 tisuća rupija) - standardni set: juha, 2 velike ribe na žaru s prilogom i salatom, pićima - svježim sokovima, arakom ili pivom

Šri Lanka Negombo Doha Kempinski Colombo Jetwing More

. na sveučilištu, a vlasnik kuće i ja popili smo lokalnu piću arak i jeli škampe. I ležite na pijesku i hvatate se misleći da biste ovdje željeli upoznati starost. Na obali oceana, ispod palme, diveći se zaljubljenom starijem paru, smiješeći se čuvaru koji puca na vrapce, hrani čips i polako pijucka arak.

Waduwwa, Villa Ocean View 4 *

U baru se nalazi pivo (nije loše, flaširano Lyon ili Achar). Nije bilo dostupnog vina od alkoholnog piva, ruma, votke, gina, araka (lokalne mjesečine) u bilo kojoj kombinaciji koktela ili u čistom obliku sa ledom. Od jutra do večeri nalazi se bar u blizini bazena, od 3 do 5. tamo možete popiti i kavu i čaj.Akohol, po želji, možete kupiti u posebnim trgovinama, ali obratite pozornost na prisutnost cijena. Ako nisu, onda će se troškovi reći ponekad skuplji. Za referencu: boca bijelog ili crvenog ruma - Rs 1,180, boca arakija - Rs 700 do 1200.

Koggala, plaža Koggala 3 *

. i pili sok od kokosa po istoj cijeni. Kupili su Arak (lokalna rakija jačine 33,5%) po 1000 rupija po podu. WILD PAPAYA, pogled sa mora ISPOD)

Indonezija, Bali, Flores, Komodo, Rincha, Ubud sami

.. Vratili smo se bliže hotelu, imali smo užinu u rock baru, tjesteninu, napad 3 araka, oko 200 000. Pišem za tri dana, ne sjećam se svega.... napiti se danas. Usput, na putu do hotela, popili smo dva arak napada 66000. Preodjenuli smo se, otišli u tamošnji rock kafić, pojeli, popili.

Tangalle, Dickwella Resort 4 *

., voda, pivo i žestoka pića - lokalno proizvedeni arak i džin nisu ništa, glavno je uzeti skuplje (kupili smo arak za 800 rupija..

Obilazak u smjeru suprotnom od kazaljke na satu i priča o Nilaveli

. banane - 80 rupija, ananas - od 200 rupija po komadu, Stari Arak - 900 rupija, u hotelima - 150-200 rupija po 25 grama.... do zračne luke - 30 minuta. Granica. Duty free - set za suvenire: arak + rum + džin 20 dolara, plus još malo za dušu. Zrakoplov, u.

Putovanje u Šri Lanku ili "Bog ima puno"

.. Aboridžin koji je prošetao počeo nas je uporno pozivati ​​da isprobamo lokalni alkohol (kokosov arak) koji su on i vozač imali u spremištu za večer., kao što je kuća za goste, gdje je vozač već bio tamo. Saman je natočio punu čašu araka i pružio je mom mužu. Bojala sam se piti nepoznatu guštu.

Arak: što je ovo piće, kako se pije, koristi i štete, recepti

Arak je alkoholno piće s visokim udjelom alkohola, koje je započelo svoju distribuciju širom svijeta prije 400 godina s prostranstva Bliskog Istoka i Srednje Azije. U suvremenom svijetu postoji puno varijacija proizvoda: one se razlikuju ovisno o teritorijalnoj pripadnosti, korištenim sirovinama, stupnju čvrstoće i tehnologiji izrade..

Jačina araka varira od 40 do 60%. Okus pića i tehnika njegove pripreme bliski su turskoj rakiji, ali buket nije otkriven voćnim notama, već oštrim anisovim okusom. Tekućina je obično svijetlo zlatne boje..

Sastav arak može uključivati ​​potpuno različite komponente - sve ovisi o mjestu proizvodnje pića. Dakle, recept proizvoda je: mlijeko, datulje, smokve, grožđe, anis, šljive i riža.

Okusne karakteristike

Boja tekućine, u pravilu, ima tendenciju zagrijavanja narančasto-žute i zlatne nijanse, rjeđe možete pronaći bijela ili potpuno prozirna pića.

Miris

Osnova na kojoj je izgrađen aromatični buket araka je anis, nadopunjen stazama karakterističnim za ostale komponente: voće, bobice, mliječne proizvode i cvijeće..

Arak je ugodnog začinjenog ukusa, balansirajući se na rubu medene slatkoće i adstrigentnosti.

Arakova priča

Podaci o zemlji u kojoj je arak prvi put napravljen izgubili su se u dugoj povijesti svog razvoja. Zasigurno je poznato da je proizvod prvi put viđen prije više od 4 stoljeća. Iračani su uvjereni da je njihova država rodno mjesto Araka.

Prema istraživačima, postoje dvije glavne verzije podrijetla napitka: prema jednoj od njih, arak je prvo ugledao svjetlo dana na Šri Lanki, prema drugoj na otoku Java, u Indoneziji, međutim, s potpunom sigurnošću može se tvrditi da je proizvod nastao upravo u ovim zemlje ne mogu - proizvela se i na Filipinima i u Indiji. Iračke građane, međutim, ni na koji način ne sramote te činjenice, pa nastavljaju razvijati svoju verziju povijesti nastanka araka.
Prvo spominjanje pića datira iz 1630. godine, kada je putnica Evidia elelebi, opisujući svoje susrete s umjetnicima iz Istanbula, spomenula proizvodnju proizvoda..

Osnova recepta za prvi arak bila je torta od grožđa i, u nekim regijama, koumiss, danas je sastav proizvoda dugačak popis ogromnog broja sastojaka.

Arak je jedno od najstarijih destiliranih alkoholnih pića, a po životnom vijeku nadmašuje čak viski, džin i jene. Nakon što su spomenuli arak u memoarima Marka Pola, genovijski trgovci donijeli su proizvod na teritorij Rusije. Ruski poduzetnici brzo su uspostavili uvoz pića, a kasnije i njegovu proizvodnju u zemlji..

Širenje

Proizvod je postao rasprostranjen na cijelom Istoku. Osim ovoga, popularan je i u Europi i Indiji. Arak, uobičajen na Bliskom Istoku i Srednjoj Aziji, ima pokazatelj snage od 30%.
U Južnoj Aziji rasprostranjen je proizvod snage 50%, čija je osnova riža, datulje, smokve i palmino ulje.

Na Balkanu se proizvodi piće na bazi prerađenog voća, koristeći šljive kao glavnu komponentu..

Indija, Bangladeš i Šri Lanka poznati su po svom zlatnom araku sa 60-80% alkohola; osnova proizvoda je palminog sirupa ili kokosovog mlijeka.

Otok Java opskrbljuje cijeli svijet pićem s vedrim izražajnim aromatičnim buketom; proizvod se čuva na raži pivo.

Velika količina araka proizvodi se i u Turskoj, Siriji i Libanonu. Ove zemlje prave napitak od torte od grožđa..

Arak tehnologija proizvodnje

Ako pribjegnemo jednostavnom opisu, arak je ista mjesečina koja nastaje destilacijom i destilacijom kaše. Jedina razlika od mjesečine su sastojci koji se koriste.

Prva osnova za piće bio je grožđani kolač s dodatkom velike količine šećera. S vremenom je recept pretrpio neke izmjene: počele su zamjenjivati ​​grožđe šljivama, smokvama, datuljama, pa čak i rižom ili konjskim mlijekom..

Svaka zemlja i štoviše - svaka regija - ima svoje tajne proizvodnje, od kojih svaka sadrži 2 glavne faze:

 • fermentacija glavne komponente s dodatkom šećera;
 • trostupanjska destilacija proizvoda fermentacije.

Dobiveni napitak podvrgava se dugotrajnoj infuziji u hrastovim spremnicima, a potom se puni u zasebne boce. U Turskoj, Libiji i Siriji u te se svrhe koriste lako prepoznatljive boce s uskim vrhom..
Nakon dugog odmora, kvalitetan arak ima ugodnu, ravno sunčanu, zlatno žutu boju..

U istočnim zemljama i središnjoj Aziji, budućem araku dodaje se anis prije destilacije. Po završetku svih proizvodnih procesa dobiva se napitak sličan tinkturi anisa. Količina anisa izravno je proporcionalna snagom araka - što je više, niža je količina alkohola u gotovom proizvodu.

Mongolski arak

Mongolski arak je prilično osebujan mliječni napitak, čija je glavna komponenta kumis. Proizvod se dovodi do pripravnosti u aparatu za destilaciju.

Arapski arak

Piće iz Azije razlikuje se od svog prethodnika prvenstveno u sastojcima koji se koriste. Dakle, osnova proizvoda je fermentirano kokosovo mlijeko, melasa trske i riža. Arapska sorta arak ima bogatiju aromu i veću prozirnost. Tijekom svog razvoja recept je pretrpio određene promjene: danas se od vina i anisa pravi arak, poslužuje se tijekom obroka za glavno jelo. Neki ljudi razrijede piće s pićem prije pijenja..

Libanski Arak

Mnogi poznavatelji tvrde da je upravo ta sorta arak najkvalitetnija. Tradicionalno se izrađuje ne u automatiziranoj velikoserijskoj proizvodnji, već ručno u kućnoj kuhinji. Libanski arak podvrgava se dvostrukoj destilaciji, nakon čega se tekućina ostavlja godinu dana u drvenom spremniku za infuziju. Po završetku tehnološkog postupka Libijci dobivaju piće jačine 53%.

Sorte arak

Većina sorti pića koncentrirana je u istočnim zemljama, a ne baš popularne vrste rijetko dopiru do postsovjetskog prostora, pa ako živite u Rusiji, Ukrajini ili Bjelorusiji, morat ćete se zadovoljiti s malo.

Popularni sklopovi koje je dovoljno jednostavno nabaviti uključuju:

Arack de Musar. Prozirni bezbojni napitak bogate arome, otkriva note anisa, slatkog slatkog luka i eukaliptusa. Buket okusa temelji se na uravnoteženoj kombinaciji zvjezdanog anisa i začina.

El Massaya Arak. Piće je apsolutno prozirno, buket okusa otkriva meke note orijentalnih začina, đumbira, slatkog slatkog luka, eukaliptusa i anisa. Tekućina miriše na, zapravo, iste sastojke.

Kako odabrati originalni arak

Kao što je gore spomenuto, na policama domaćih trgovina nema velikog asortimana, ali to ne znači da se šanse za nabavu lažnjaka smanjuju - naprotiv, zbog relativno male količine uvoznog araka, lukavi poduzetnici svoje verzije pića isporučuju na prozore.

Da ne biste pogrešno računali, morate obratiti pozornost na sljedeće točke:

Kapacitet. Svaka marka isporučuje svoj proizvod u originalnim bocama. Da se ne varate u izboru, dovoljno je da se upoznate s web stranicama proizvođača i sjetite se kako izgleda spremnik.

Registracija. Arak spada u kategoriju vrhunskih alkoholnih pića, pa proizvođači pažljivo prate dizajn ambalaže. I boca, i poklopac i etiketa moraju izgledati prezentirano..

Dosljednost. Arak bi, kada bi se zatresao, trebao ostaviti mrlje koje polako teku niz zidove. Ako tekućina nema dovoljan indeks viskoznosti, u rukama imate lažnjak..

Čistoća. U originalnom proizvodu ne bi trebalo biti znakova taloga.

Trošarine. Na boci mora biti trošarinski pečat.

Kako i s čime pravilno piti

Pri prvom upoznavanju, okus araka može se činiti prilično neugodnim zbog njegove pretjerane oštrine. Kada kušate arak, treba se pridržavati sljedećih pravila:

Piće se mora razrijediti s negaziranom pitkom vodom u omjeru 1: 2. Ako na etiketi proizvoda postoji oznaka visokog sadržaja esencijalnih ulja, tada će tekućina odmah poprimiti bijelu nijansu..

Dodatak zdrobljenog leda također može okus napitka učiniti ugodnijim. Ovu metodu ne biste trebali kombinirati s prethodnom..

Začinjena orijentalna jela često se koriste kao predjelo, kao i poneki orašasti plodovi, voćni rez i tvrdi sirevi..

Povremeno se arak dodaje jakoj kavi ili se koristi u raznim koktelima..

Arak recepti kod kuće

Razmotrite nekoliko domaćih arak recepata.

Klasična sorta

 • anis - 2 zvjezdice;
 • votku ili drugu alkoholnu bazu jačine 45% - 500 ml;
 • šećer - 5 g;
 • kumin - 5 g.

Sve komponente budućeg pića moraju se staviti u staklenu posudu, napunjenu alkoholom, staklenka mora biti čvrsto zatvorena poklopcem. Spremnik se mora ostaviti na tamnom mjestu, na temperaturama od 18 do 25 stupnjeva. 2-3 puta tjedno tekućina se temeljito protrese, nakon mjesec dana filtrira.

Granulirani šećer uvodi se u gotov arak, ostavlja se još nekoliko dana, čekajući da se zrna potpuno otope.
Rezultat je proizvoda ugodne, ne baš zasićene žute boje s oštrim mirisom. Gotov arak čuva se na hladnom mjestu daleko od sunčeve svjetlosti..

Složena raznolikost

 • cimet - 3 štapića;
 • destilirana voda - 1 litra;
 • alkoholna baza jačine 40% - 1 litra;
 • komorač - 10 g;
 • anis - 20 g;
 • prah korijena đumbira - 2 g.

Sastojci se stavljaju u staklenu posudu, napunjuju alkoholnu bazu i čvrsto zapečaćuju poklopcem. Budući arak se smije kuhati 10-14 dana na sobnoj temperaturi, pokušavajući zaštititi tekućinu od kontakta sa sunčevom svjetlošću.

Rezultirajući proizvod razrjeđuje se pitkom vodom, smanjujući udio alkohola na 20%.
Gotova tekućina se izlije u destilacijsku kocku i podvrgne se postupku destilacije. Moraju se ukloniti "glava" i "rep" pića.

Rezultirajući destilat ponovo se razrjeđuje vodom, nakon čega arak postaje bijel zbog sadržaja esencijalnih ulja. Gotovo piće ima suptilnu slatkoću okusa pomiješano s notama anisa.

Korisna svojstva araka

Karakteristike araka izravno ovise o kvaliteti sastojaka koji se koriste u njegovoj proizvodnji. U zemljama Srednje Azije arak se dodaje biljnom čaju koji se koristi za liječenje bolesti gornjih dišnih puteva, gastrointestinalnog trakta i uklanjanje kolika. U državama Bliskog Istoka arak se smatra panaceom od svih postojećih bolesti mokraćnog i reproduktivnog sustava..

Najveću vrijednost ima proizvod na bazi kumisa - zadržava aminokiseline i vitamine potrebne za izgradnju molekula DNA i RNA.

Korisna svojstva araka uključuju:

 • usporavanje procesa starenja;
 • sprečavanje rasta trulih bakterija u probavnom traktu;
 • rješavanje konstipacije;
 • ubrzanje metabolizma;
 • normalizacija živčanog sustava;
 • vazodilatacija;
 • snižavanje krvnog tlaka;
 • gubitak težine;
 • pomlađivanje kože;
 • riješiti se lošeg zadaha;
 • ublažavanje simptoma tijekom PMS-a.

Ugrijani Arak pomaže da se riješite bronhitisa i gripe.

Arakov negativan utjecaj

Arak ne smiju konzumirati osobe s alergijom, trudnice ili dojeće žene, adolescenti mlađi od 18 godina, osobe skloni epileptičkim napadima i osobe s pokretnom psihom.

Kokteli na bazi Araka

Arak je prilično rijetko piće, pa nema mnogo popularnih koktela koji se prave na njegovoj osnovi. Razmotrimo još nekoliko mogućnosti za koktele temeljene na njemu..

 • arak - 40 ml;
 • bijeli rum - 15 ml;
 • maraschino liker - 5 ml;
 • Pisho gorko - 2 ml;
 • slatki sirup - 20 ml;
 • svježe cijeđeni sok od limete - 25 ml;
 • trešnja - 10 g;
 • led - 200 g.

U tresalici se sjedine sok limete, šećerni sirup, lišće maraschino, bijeli rum, Pishaud gorka i arak, doda se drobljeni led i dobro protrese. Ulijte u ohlađenu čašu s cjedilo, ukrasite bobicama na koktel koktel prije posluživanja.

 • svježe iscijeđeni sok od naranče - 120 ml;
 • arak - 30 ml;
 • led - 100 g.

Sve komponente se kombiniraju u tresilici, dodaje se led, dobro se protrese, ulije u koline. Prije posluživanja, koktel je ukrašen spiralom narančine kore.

 • arak - 60 ml;
 • Amaretto liker - 60 ml;
 • soda od jagode ili sok od jagoda - 30 ml;
 • led - 100 g.

Kao rezultat miješanja svih gore navedenih sastojaka, dobiva se mirisni voćni koktel. Piće poslužite u martinki, nakon ukrašavanja jagodama.

Zanimljivosti

Pogledajmo nekoliko zanimljivih činjenica o Araku:

Naziv pića s arapskog jezika doslovno se prevodi kao "znoj". To je ime dobio zbog osobitosti proizvodnje: fermentirane sirovine se destiliraju, destilat teče u spremnik, a po kapku polako teče kapljicama duž dugog vrata.

U Libiji se arak često naziva "lavovo mlijeko". Piće je dobilo takvo ime zbog mliječno bijele boje koju anis daje piću..

Trenutno postoji više od 20 različitih metoda izrade araka, od kojih se neke provode isključivo u kućnoj kuhinji, a neke samo u proizvodnji..

Arak se često pogrešno naziva votkom, ali u stvari je mnogo bliži mjesečevoj boji: zvjezdasti anis se dodaje u destilat, zatim se ulije u drvene bačve ili staklene boce i ostavi 10 dana.

Arak je posebno popularan u vrućoj sezoni..

U ljekovite svrhe koristi se arak u količini od 20 ml dnevno kako bi se piće maksimalno iskoristilo..

Arak se aktivno koristi u kozmetologiji: miješa se s vodom, dodaje se limunov sok, hladi, zatim impregnira gazom ili pamučnim jastučićem i nanosi na lice 20-30 minuta ili jednostavno trlja kožu prije odlaska u krevet bez uklanjanja preostale tekućine. Slična maska ​​se priprema s dodatkom mlijeka. Garki i komprese se pripremaju i iz arak..

Postoji ruska verzija araka, koja uključuje sljedeće komponente: mjesečinu, kumin, anis i šećer. Sastav pića također uključuje razne začine (količina može varirati ovisno o vrsti pića). Sadržaj alkohola u proizvodu doseže 25%.

Arak je orijentalno jaka alkoholna pića, čiji je osnovni sastojak anis. Arak je distribuiran širom Istoka.

Putovanja su moj život!

Sve o putovanjima i za putnike

Alkohol iza rešetaka ili kako piti u Šri Lanki

U razumijevanju ruskog turista, alkoholna pića na Šri Lanki nije problem, rekao bih - napetost. Država ozbiljno ograničava konzumaciju alkohola od strane lokalnog stanovništva, pa se alkohol može kupiti samo u posebnim trgovinama pod nazivom "Wine Shop". Takvih je trgovina vrlo malo, a nalaze se u pravilu u velikim naseljima, pa čak i ne u svim turističkim mjestima možete pronaći takve trgovine. Ponekad, da biste kupili bocu piva, morate ići čak i u susjedni grad. Te su trgovine otvorene do 21 sat, a praznicima su potpuno zatvorene. Stoga se treba što prije napuniti alkoholom. Kupnja hladnog piva je također problem, jer iako u trgovinama postoje hladnjaci, pivo u njima nema vremena za hlađenje.

Vinoteka nam se također čini vrlo specifična - obično je to šator sa rešetkama s prodavateljem iznutra. Obično je nemoguće ući u trgovinu, prodaja se vrši kroz mali prozor.
Kupnja alkohola u većini ovih trgovina nije tako jednostavna. Uvijek postoji red mještana, a mnogi, usput, besciljno preskaču liniju. Često ne postoje ni oznake cijena, pa stoga morate pitati prodavatelja koliko. Jednom kad smo imali sreće - prodavač nas je pustio unutar šatora, čime je izazvao nezadovoljstvo domaće publike 
Srećom turista, prodaja alkohola u kafićima i restoranima ni na koji način nije ograničena, ali cijene su ovdje, naravno, mnogo veće. Na primjer, za bocu piva morat ćete platiti ne 160 rupija, već 300.
Ako ste otišli u unutrašnjost, daleko od gradova i proveli noć u kućici, naravno, nema gdje kupiti alkohol. Tu dolazi do izražaja sljedeća shema - samo naručite potreban iznos vlasnika odsjeka i on će se pobrinuti za sve.

Popularni lokalni alkoholni proizvodi uključuju kokosov arak, rum, gi i viski, jačine oko 38 stupnjeva. Postoje čak i kopije u omotu poklona.

Popularna lokalna piva „Lav“, „Sidro“.

Lokalna pčela đumbira nije alkoholna, već je samo gazirani napitak od pića

Da li vam se svidio članak? Podijelite sa svojim prijateljima!

Gdje i koji alkohol kupiti u Šri Lanki?

Koja su alkoholna pića tradicionalna za Šri Lanku? Gdje ih možete kupiti i koliko alkohola je dopušteno ponijeti sa sobom?

Na Šri Lanki nema izvrsnih nacionalnih napitaka, iz lokalnog asortimana možete isprobati laganu sortu piva Lion ili jače piće od kokosa - arak. Nema problema s kupnjom alkohola, postoje u svim trgovinama prehrambenim proizvodima, u velikim supermarketima u Colombu također su predstavljena uvezena pića.

Alina

Na Šri Lanki nema apsolutno nikakvih problema s alkoholom, on se ovdje prodaje na mnogim mjestima, po povoljnim cijenama i po povoljnim cijenama. Pored lokalnog alkohola, često možete naći i strani alkohol, isti kao u našim supermarketima..

Ali savjetovao bih vam da obratite pozornost na neka ograničenja koja su povezana s prodajom alkohola. Ovdje je prodaja alkohola zabranjena poslije 22 sata, a većina prodavaonica alkohola nalazi se na periferiji. Koliko god čudno zvučalo, alkohol ne možete kupiti na pun mjesec, to su lokalna pravila.

Nekoliko vrsta alkoholnih pića najpopularnije je na Šri Lanki. Prvo, tu je pivo koje se prodaje na svakom uglu. Standardni spremnik je 0,65 litara, a cijena boce manja od dolara. Drugo, to su jeftina vina koja europski turist vjerojatno neće voljeti zbog svog specifičnog ukusa. Treće, to je arak, jak alkoholni napitak popularan u Aziji. Izrađuje se od soka palminog cvijeća. Onima koji su stigli na Šri Lanku iz Europe savjetuje se da u prvim danima odmora ovo piće ne konzumiraju u čistom obliku, već samo kao dio koktela. Također, ovaj napitak sadrži razno bilje, a nakon što ga pijete, praktički nema mamurluka..

U slučaju da imate želju ponijeti alkohol sa sobom, tada u usporedbi s drugim zemljama u kojima naši turisti vole ići na godišnji odmor, Šri Lanku možemo nazvati prilično lojalnom zemljom, jer je dozvoljeno nositi 0,75 litara vina po osobi, kao i tri litre alkoholnog pića. Gdje, gdje i u Šri Lanki s alkoholom, definitivno neće biti problema.

Sergej

Arrak je najpopularnije alkoholno piće na Šri Lanki. Ovo je kokosov orah. Među niskoalkoholnim pićima popularno je pivo, na primjer, slonovo đumbirovo pivo ili Lav.

Svetlana

Jaki alkohol na Šri Lanki prodaje se samo u specijaliziranim prodavaonicama, točnije u šatorima. Nisam vidio alkohol ni u jednom od supermarketa. Najpopularnije piće je lokalno proizveden kokosov arrak. Prilikom odabira preporučujem da obratite pažnju na to. tako da na etiketi stoji da je to 100% kokosov arrak bez dodavanja neutralnog alkohola. Izvadio sam 10 boca Arraka 0,75l. na carini nije bilo problema.

Andrei

Na Šri Lanki je vrlo zanimljiva situacija s alkoholom. Piće u hotelima i hotelima vrlo je skupo. Suprug i ja smo kupili Lions pivo i crveni rum u susjednom gradu, jer naš uopće nije imao prodavaonicu pića. Alkohol se prodaje samo do 22 sata. Pivo košta do 1 dolara, a rum do 10. A u restoranu boca piva može koštati 2 dolara. Vrlo ukusan limunov džin. Htjeli smo probati arrak, ali kad smo saznali da je mjesečina, predomislili smo se. Glavno pravilo alkohola u Šri Lanki je da se unaprijed zalihajte, posebno u blagdane kada su zalihe alkohola zatvorene.

Aurelia Tsoi

Lokalno proizvedeno voćno vino može se kupiti u supermarketima Kills i Arpiko, ali bolje je ne kupovati ih, jer će poznavatelju vina ovi proizvodi izgledati kao voda i šećer..

Kulutar se smatra alkoholnim glavnim gradom Šri Lanke, budući da se ovdje flašira dobro talijansko vino (također Merlot i Chardonnay). U bilo kojem supermarketu, uključujući i imenovane, možete ih kupiti za oko 800 šrilanških rupija (otprilike 7 dolara) za bocu od 0,75 litara. U Colombu, u svakoj trgovini vina i votke, možete kupiti rum proizveden od IDL Captain Cook (tamno-bijeli, bijeli - vrlo mekan) jeftiniji nego u ostalim gradovima po cijeni od oko 8 USD za 0,75 litara.

Food City Cargills ima ogromna prodajna mjesta s alkoholnim pićima. Da biste uštedjeli novac i kupili dobro piće, pogledajte etiketu. Ako ima amblem ovog supermarketa (tj. Proizvodi se isključivo za ovaj lanac), ali proizvođač je naveden kao talijanski, francuski, bugarski ili lokalni, možete sigurno kupiti i biti sigurni da je proizvod visokog kvaliteta, a proizvođač je pobijedio na natječaju za isporuku minimalna cijena.

Da biste izvezli više alkohola nego što to dopušta zakonodavstvo, bolje ga je kupiti u dućanima bez carina na aerodromu..

Mihail Zolotov

Jaki alkohol prodaje se u specijaliziranim prodavaonicama, često na rubu grada do 22 sata. U kafićima i restoranima uvijek je tu, ali cijena je ponekad skuplja i dvostruko. Najpopularnija pića su lokalno lavovo pivo, arrak-moonshine na kokosu i crveni rum Calypso. Sa sobom u Šri Lanku možete donijeti 3 litre alkohola po osobi (1,5 litara jakog i 1,5 litara vina) i 2 bloka cigareta.

Alyona

U Šri Lanki možete jednostavno kupiti alkohol. Najpopularnija lokalna alkoholna pića su Calypso rum, votka - kokosov arak, Lyon pivo, možete ponijeti ne više od 3 litre jakih alkoholnih pića po osobi. Alkohol možete kupiti gotovo svugdje - u supermarketima, malim trgovinama, trgovinama. Cijene su prilično demokratske, vino i votka koštaju od 4-5 dolara, pivo - oko 1 dolar.

Sjeme sezama: korisna svojstva i kontraindikacije. Sjemenke bijelog i crnog sezama

Koja hrana sadrži Omega-3